Terricabras: ‘La paciència democràtica també es pot acabar’

  • El filòsof ha llegit el manifest de l'acte al Palau Sant Jordi per la devolució dels papers de Salamanca · Hi han actuat Raimon, Maria del Mar Bonet, Pep Sala i Toni Albà

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.10.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Palau Sant Jordi s’ha omplert de gom a gom en l’acte reivindicatiu organitzat per la Comissió de la Dignitat per reclamar el retorn de tota la documentació espoliada pel franquisme que encara és a l’arxiu de Salamanca (vegeu-ne el vídeo). El filòsof Josep Maria Terricabras ha llegit el manifest; ha dit que la paciència democràtica també es podia acabar, i ha insistit que el problema de l’estat espanyol és que no considera il·legal el franquisme.Així, segons Terricabras, hi ha la concepció que el franquisme tan sols fou una legalitat diferent de l’actual.

L’acte ha comptat amb una nodrida representació política: hi havia el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, la de Justícia, Montserrat Tura, i el d’Habitatge, Francesc Baltasa. També hi ha anat el president de CiU, Artur Mas, el d’Esquerra, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el d’ICV, Joan Saura, així com alguns membres del PSC i l’ex-consellera Caterina Mieras. Precisament Mieras s’ha endut alguns xiulets; Mas n’ha rebut molts més i per a Carod hi ha hagut una barreja d’aplaudiments i de xiulets. Ara, la xiulada més gran s’ha sentit quan s’ha esmentat el nom del ministre de Cultura espanyol, César Antonio Molina. En canvi, no hi ha hagut cap moment de l’acte que s’hagi esmentat el nom del president de l’executiu espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero.

L’ex-president del Parlament, Joan Rigol, ha llegit (en absència del president de la cambra, Ernest Benach) un text per exigir la devolució de la documentació espoliada. Però el moment més emotiu ha estat quan els familiars de Lluís Companys i de Joan Peiró i les germanes de Salvador Puig Antich han pujat a l’escenari; se’ls ha homenatjat en representació de totes les víctimes del franquisme. D’aquesta manera es vol visualitzar que la requisa de documents fou conseqüència d’una persecució política.

A l’acte, conduït pel periodista Antoni Bassas, han actuat Maria del Mar Bonet, Raimon, Pep Sala i Toni Albà. Tots ells han pujat a l’escenari acompanyats de representants de partits, d’entitats i d’associacions que tenen documentació espoliada a Salamanca i han cantat plegats els Segadors per cloure l’acte. A més, diferents intel·lectuals s’han adherit a la convocatòria, entre els quals José Saramago, Federico Mayor Zaragoza, Josep Benet, Paul Preston, Antoni Tàpies, Jordi Coca i molts altres.

L’estat de la qüestió

El ministeri de Cultura espanyol no ha posat data a la devolució dels papers, malgrat la pressió de la societat civil catalana i la moció presentada conjuntament per CiU, Esquerra i ICV el 16 d’octubre passat. La demanda dels tres grups va ser tombada pel Congrés espanyol, amb els vots del PSOE, el PP i el PSC. El ministre César Antonio Molina ja va dir a principi de mes que, abans de restituir els papers, s’havia de constituir un centre de documentació sobre la memòria històrica a Salamanca, malgrat que el govern socialista s’havia compromès a tornar-los en aquesta legislatura.

Enllaços
Llei de devolució dels papers de Salamanca (pdf).
Moció presentada per CiU, Esquerra i ICV per reclamar el retorn dels papers.
Canal a YouTube de la Comissió de la Dignitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any