Cinc mil persones es manifesten a Perpinyà contra la reforma de les pensions

  • La vaga dels transports públics té un gran seguiment i coincideix amb l'anunci de divorci de Sarkozy

VilaWeb
Redacció
18.10.2007 - 17:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cinc mil persones, segons els organitzadors, han sortit al carrer avui al migdia a Perpinyà convocades pels sindicats dels transports públics per protestar contra la reforma del règim especial de pensions que perfila el govern de Nicolas Sarkozy. La protesta més important s’ha fet a París, on hi han assistit unes vint-i-cinc mil persones. A més, la vaga de vint-i-quatre hores està tenint un ampli seguiment i alguns sindicats, com els de SNCF, ja plantegen allargar-la. El govern ha dit que escoltaria els vaguistes però que no cediria.Així de clar ho ha manifestat el portaveu del govern Laurent Wauquiez, a l’emissora France-Info. I el ministre de Treball, Xavier Bertrand, ha afirmat que la setmana que ve es reuniria amb els sindicats. Tant Bertrand com el mateix Sarkozy, al llarg de la setmana han insistit que la reforma en el sistema de pensions és necessària i justa.

El govern vol que tots els ciutadans cotitzin a la seguretat social quaranta anys per tenir dret a un pensió completa, a partir del 2012. Actualment, els treballadors del sector ferroviari i alguns funcionaris tenen un règim especial pel qual només cal que cotitzin trenta-set anys i mig. Se’n beneficien uns 1,6 milions de treballadors, que ara poden perdre els privilegis. La reforma també preveu canvis en els càlculs de la pensió i inclou un règim de bonificació relacionat amb la duresa de la feina.

Conseqüències de la vaga

Els vuit sindicats dels ferrocarrils, sis del transport públic, cinc federacions d’empreses energètiques, treballadors de correus i part dels sindicats educatius s’han sumat a la vaga.

L’empresa de ferrocarrils, SNCF, calcula que avui només circularà un tren de cada deu i que la línia de la rodalia pot tancar-se. També està afectada la xarxa de trens suburbans al voltant de París i no funciona la connexió ferroviària entre la capital i l’aeroport Charles de Gaulle. A banda, s’han hagut de cancel·lar els trajectes ferroviaris que uneixen el sud i el nord de Catalunya (per exemple, els trens entre Barcelona i Montpeller). Pel què fa a l’alta velocitat, dels set-cents trens que funcionen habitualment, només en sortiran quaranta-sis. Tot plegat ha tingut afectacions a les carreteres, amb embussos de trànsit.

Segons els sindicats de l’SNCF, al migdia s’havien sumat a la vaga el 73% dels treballadors.

La d’avui és la primera gran mobilització social que encara el president, Nicolas Sarkozy, i el primer ministre, François Fillon, des que van arribar al poder, ara fa cinc mesos.

Nicolas Sarkozy es separa

I coincidint amb la gran mobilització social d’avui, l’Elisi ha anunciat que Nicolas i Cécilia Sarkozy s’han separat. En efecte, en un comunicat de només quinze paraules, l’oficina del president francès ha informat que ‘Cécilia i Nicolas Sarkozy anuncien la seva separació per consentiment mutu. No faran cap comentari’. Així les coses, la notícia de la ruptura del matrimoni Sarkozy ha desplaçat la de la vaga en les principals edicions electròniques dels mitjans francesos.

Poc després d’esdevenir president de la cinquena república francesa, Nicolas Sarkozy ja va afirmar: ‘El meu únic problema és, en el fons, Cécilia’. I és que el matrimoni ja feia anys que penjava d’un fil.

A tot això, diversos juristes francesos argumenten que Cécilia Sarkozy no es podia pas divorciar a iniciativa pròpia, perquè al president de la República no se’l pot jutjar, atès que gaudeix d’immunitat. El professor de dret públic de la universitat d’Evry, Norbert Foulquier, explica per què la separació del matrimoni Sarkozy és dubtós jurídicament, fins i tot en cas d’acord mutu, en aquesta entrevista al Libération.

Enllaços
Web de Renfe: Afectacions en els trens que uneixen el sud i el nord de Catalunya.
Web de l’empresa de ferrocarrils francesos SNCF, amb informació sobre la vaga.
L’Indépendant: Perpignan: 5000 manifestants selon les organisateurs.
Le Monde: Plusieurs assemblées générales de cheminots reconduisent la grève pour vendredi.
Libération: Retraites: les grévistes montrent leur force, le gouvernement laisse passer l’orage.
Le Figaro: Grève reconduite à la RATP et à la SNCF.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any