Perles d’Enric Casasses a Frankfurt

  • El poeta llegeix Verdaguer i li publiquen un llibre d'artista amb el seu poema 'Les cases del meu carrer'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.10.2007 - 18:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A la Fira del llibre de Frankfurt l’espai dedicat a la literatura de ficció és un espai limitat. Els pavellons despleguen molts altres gèneres: religió, còmic, films i televisió, llibres d’antiquari… I hi ha una part destinada als llibres d’art. Enguany aquest espai conté una perla: un llibre d’artista amb un poema d’Enric Casasses, ‘Les cases del meu carrer’, que era inèdit fins ara en paper, encara que es podia trobar en el cd de Pascal Comelade i Casases ‘La manera més salvatge’.Al poeta Enric Casasses se’l va veure ahir per la fira. Participava en un acte a tenir en compte: la lectura de poemes de Verdaguer, a partir d’una antologia que la Universitat de Chicago ha publicat a l’anglès, en una traducció de Ronald Puppo, professor de la Universitat de Vic.

Però curiosament, Casasses té més presència a la fira, una presència en forma de llibre d’artista. En el pavelló dels llibres d’art es pot trobar un estand ple de volums creats per John Gerard. L’últim exemplar que ha realitzat és una edició limitada de trenta volums de ‘Les cases del meu carrer’ d’Enric Casasses, il·lustrat per Victòria Rabal, la directora del Museu del paper de Capellades. Rabal ha elaborat el paper i les il·lustracions a partir de la tècnica del ‘pulp-painting’. A partir de les polpes de paper tenyides de diferents colors i d’aplicar diferents tècniques es van construint les il·lustracions al mateix temps que s’elabora el paper. Gerard n’ha fet un tiratge de trenta exemplars, que ven a 450 euros cadascun, perquè són obres úniques.

La història d’aquest projecte va començar l’estiu passat quan John Gerard va fer un taller al Museu del paper de Capellades. Llavors va demanar a Victòria Rabal que li ensenyés l’obra de poetes catalans per escollir-ne un. Va triar el de Casasses. Gerard i Rabal van treballar mesos en el projecte fins aconseguir aquests delicats exemplars.

Per veure millor el llibre, les pàgines soltes són emmarcades i exposades a la fira, en un espai que ocupa el Museu del paper de Capellades, que ha estat convidat pels alemanys. Durant els dies que dura l’esdeveniment, el museu fa demostracions del tractament i elaboració del paper.

El museu de Capellades ha deixat l’empremta amb d’altres projectes vinculats a la cultura catalana: ha elaborat 500 cartells impresos en paper de serigrafia, amb la imatge de la ballarina de Miquel Barceló. N’hi ha cent que són numerats i signats per l’artista. També ha elaborat un llibre únic, encàrrec de l’agència Carmen Balcells: un corol·lari sobre Catalunya escrit per Valentí Gómez i Oliver i Miquel de Palol, amb cal·ligrames de Keith Adams. El museu també ha elaborat el ‘Quadern de Miquel Barceló 2002/2003’. Victòria Rabal és eloqüesnt quan diu: ‘El paper és el principal suport de tota la fira. Si més no, ho ha estat fins ara.’

M.S.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any