Carlos Menem detingut per la venda il.legal d’armes a l’Equador i Croàcia

VilaWeb
Redacció
07.06.2001 - 07:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president argentí (1989-1999) Carlos Saúl Menem ha estat detingut aquest migdia pel jutge Jorge Urso, per la venda il·legal d’armes a l’Equador i Croàcia.

La juntícia imputa a Carlos Menem el càrrec de “cap d’associació il·lícita”, responsable de la venda d’armes argentines a l’Equador, en mig de la guerra d’aquest país sudamericà amb el Perú, i a Croàcia, quan era vigent un embargament de les Nacions Unides.

El primer cas te l’agravant que l’Argentina era el garant del Protocol de Río que establia una treva entre els països en conflicte. A més a més, per primera vegada en la seva història, Argentina va actuar en contra del Perú, un país germà que va ser alliberat de la Corona Espanyola pel general argentí José de San Martín, que va fer el mateix amb l’Argentina i Xile. Aquesta germanor de gairebé dos segles es va manifestar evidentment al conflicte del 1982 amb Gran Bretaña per les Illes Malvines, oportunitat en la qual Perú va brindar suport directe a l’Argentina, fins i tot amb la tramesa de material bèlic.

Segons els indicis de la justícia argentina, la maniobra de venda d’armes va ser organitzada pel propi Menem conjuntament amb el seu cunyat, Emir Yoma, i el cap de l’exèrcit d’aquell moment, Martín Balza, també detinguts. La tramesa va estar triangulada per altres països, amb fets insòlits, com ara que als papers es declarara que la venda d’armament militar pesat es feia a la República de Panamà, un estat centroamericà sense exèrcit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any