Frankfurt 2007 es comença a escriure

  • Avui a la tarda s'ha inaugurat la Fira del Llibre

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.10.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Fira del Llibre de Frankfurt 2007 s’ha inaugurat a les cinc de la tarda amb un acte oficial protagonitzat per Quim Monzó, l’escriptor ha fet el discurs inaugural de la fira del llibre més important del món. També hi ha intervingut el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla. Després s’ha inaugurat la gran exposició ‘Cultura catalana, singular i universal’. Al vespre l’espectacle ‘Un passeig per la cultura catalana’, ideat i dirigit per Joan Ollé, amb la participació d’una quarantena d’artistes, tancarà la inauguració.La fira més important del món

La Fira internacional del Llibre de Frankfurt, que enguany va del 10 al 14 d’octubre, és fonamentalment per a professionals. S’hi apleguen més de set mil expositors de més de cent països, i hi passen més de 280.000 visitants, entre editors, agents literaris, llibreters, bibliotecaris, periodistes… i alguns escriptors, sobretot de la cultura convidada. Enguany també hi assistiran Umberto Eco, Richard Ford, Richard Dawkins, Fay Weldon, Elif Shafak (escriptora turca que participarà en el relleu a Turquia, la covidada d’honor del 2008), Nuruddin Farrah, Pierre Bayard, Zeruya Shalev. Durant el cap de setmana la fira és oberta al públic en general i s’omple de famílies que es passegen pels pavellons, sobretot pel de les editorials alemanyes, amb més de tres mil expositors.

La convidada d’aquesta 58a Fira del Llibre de Frankfurt és la cultura catalana, fet que ha incentivat més editors catalans a participar-hi. Segons dades del Gremi d’Editors de Catalunya, hi passaran 206 empreses de la indústria editorial catalana.

El Premi de la Pau, que atorga anualment el gremi d’editors i llibreters alemanys, es concedeix enguany a l’historiador israelià Saul Friedländer, estudiós de l’extermini nazi. El premi s’atorgarà el dia 14, diumenge. El dia abans la fira dedicarà les activitats i debats del Centre Internacional al continent africà, amb un programa titulat ‘Africa Day’, consistent en presentacions de llibres, debats sobre política i literatura amb presència d’autors… La fira també para atenció al mercat de l’audiobook, que aquí té poca acceptació, però que a Alemanya i en alguns altres països té una gran oferta.

La web de la fira ofereix, mentre dura, un bloc en alemany (i enguany, per primera vegada, també en anglès), en què es poden llegir apunts a base dels comentaris que l’equip del bloc va ‘pescant’ pels espais de la fira.

La cultura catalana

El logo de Miquel Barceló, amb l’eslògan ‘Cultura catalana, singular i universal’, ja fa uns quants dies que es pot veure a molts espais i als tramvies de la ciutat de Frankfrut. La ballarina que sosté uns pesos d’halterofília, en groc i blau, és un joc d’aparent contradicció, una imatge atrevida, suggeridora, provocativa, moderna, que engloba totes les activitats del programa literari i artístic. El programa, l’ha definit i coordinat l’Institut Ramon Llull, la institució que fa tres anys va rebre l’encàrrec i va signar el contracte amb la fira, contracte que convertia la cultura catalana en la convidada d’honor de la Fira del Llibre de Frankfurt 2007.

El programa literari s’acompanya d’una gran exposició sobre els vuit segles de llengua i literatura catalana, sobre la història de la indústria editorial a Catalunya i sobre la literatura i cultura catalanes avui. L’exposició, que es fa dins el Fòrum de la Fira, ocupa 2.500 metres quadrats. A més, dins i fora de la fira s’hi desenvolupen uns cent quaranta actes literaris, a base de lectures d’autors clàssics i actuals traduïts a l’alemany. Hi participaran uns cent trenta autors de tots els Països Catalans. Recordem que aquest últim any una seixantena d’obres literàries catalanes s’han traduït a l’alemany, gràcies, en una bona part, a l ‘efecte Frankfurt‘.

Més actes literaris programats: la taula rodona ‘Què és la literatura catalana’, amb els escriptors Pere Gimferrer, Joan Francesc Mira, Carme Riera i el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Salvador Giner; l’exposició ‘Homenatge a Catalunya, litografies de Günter Grass’; l’exposició ‘Walter Benjamin a Eivissa 1932-33’; l’acte de relleu de la cultura catalana a la cultura turca, amb la participació de l’escriptor Baltasar Porcel; i la ‘Nit de poesia. Festa de clausura del programa literari. Homenatge a Joan Vinyoli’, diumenge al vespre.

En l’àmbit artístic la cultura catalana brinda una setantena de propostes que van de l’adaptació teatral de ‘Tirant lo Blanc’ a les Nits Sónar, que involucren vuit-cents professionals i creadors. N’hi ha que ja s’han consumat, com l’adaptació teatral de ‘Tirant lo Blanc’, amb molt bona acceptació de crítica i públic. Calixto Bieito va donar vida als personatges de la novel·la de cavalleria de Joanot Martorell, un dels grans clàssics de la literatura medieval europea (i que enguany l’editorial Fisher publica a l’alemany en una edició completa). N’hi ha d’obertes, com l’exposició ‘VisualKultur.cat‘ (de llibres d’artista), l’exposició ‘Nou Now. Fotografia catalana contemporània‘ i l’exposició del fons del MACBA, que es va inaugurar ahir (8 d’octubre). I n’hi ha que es faran aquests dies, com les quatre Nits Sónar, amb música electrònica, disc-jòqueis, joves cuiners, i fins i tot un campió de trial, que faran trontollar el Bockenheimer Depot, una antiga estació de ferrocarril; l’actuació de l’OBC, d’Antònia Font, de Maria del Mar Bonet i Miguel Poveda; un cicle de cinema català i alguns espectacles de dansa.

Enllaços
VilaWeb a Frankfurt
Web de la Cultura Catalana a Frankfurt
Fira del Llibre de Frankfurt

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any