La policia russa diu ara que ha identificat els autors del crim de Politkòvskaia

  • Detinguts dos catalans que anaven a participar en un homenatge a la periodista

VilaWeb
Redacció
08.10.2007 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Just quan fa un any de l’assassinat de la periodista Anna Politkòvskaia, la policia russa ha comunicat que ha identificat els execuctors del crim i té sospites de qui en va fer l’encàrrec. Així ho declara el cap de la investigació Petros Garibian al setmanari rus Nòvaia Gazeta, on treballava Politkòvskaia. Fins ara s’havien detingut deu persones, entre les quals dos policies, però les investigacions oficials no han despertat mai cap confiança entre els opostiors al règim de Vladímir Putin.Malgrat que algunes informacions apuntaven que els executors del crim ja havien estat detinguts, la majoria d’agències de notícies internacionals, com aquesta informació de Reuters o aquesta altra d’Associated Press asseguren que, de moment, només han estat identificats.

Els detinguts fins ara

Dels deu detinguts pel crim de Politkòvskaia que hi ha fins ara, dos van quedar en llibertat el passat mes d’agost i un tercer no té cap vinculació amb el cas. Avui, el cap de la investigació ha dit que tenen suposicions força ‘curioses’ dels sospitosos d’haver ordenat el crim i que ja saben qui fou l’assassí, per bé que encara no ha estat detingut.

Des que es va posar en marxa la investigació, col·lectius en defensa de la llibertat d’expressió, com el Centre for Journalism in Extreme Situations, amb seu a Moscou, han dit que la versió oficial dels fets és una manipulació. D’altra banda, el fill de la periodista, Ilya Politkòvskaia, també ha afirmat que la investigació és esbiaixada per motius polítics. I és que el fiscal general rus, Yuri Xaika, treballa amb la hipòtesi que l’assassinat de Politkòvskaia es va tramar a l’estranger, i seguint interessos també externs.

Dos activistes catalans, detinguts

D’altra banda, la policia russa va detenir dissabte dos activistes catalans pels drets humans, que havien anat a Rússia a commemorar la mort d’Anna Politkòvskaiam i per participar en un congrés sobre els drets humans. Les autoritats acusaven la vicepresidenta de la Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament, Rita Huybens, i el membre de la Lliga dels Drets dels Pobles Sergi Curbí de conspiració, i els van imposar una multa per incomplir la finalitat turística del viatge, declarada en el visat. A més a més, la policia els va confiscar els ordinadors per examinar-ne els continguts. Tot i això, els dos activistes podran tornar a Catalunya avui a la tarda.

Anna Politkòvskaia es va fer un nom en el món periodístic amb la cobertura del conflicte de Txetxènia. En les seves cròniques, criticava durament el paper de l’exèrcit i el govern rus a la regió caucàsica, per saltar-se la llei i els drets humans.

Enllaços
Traducció al català de l’últim article de Politkòvskaia (pdf) i de l’última entrevista que li van fer.
Anna Politkòsvaia a la Wikipedia en anglès.
Pàgina d’Anna Politkòvskaia a Nòvaya Gazeta (en rus).
Diari de l’Escola: En record del periodisme valent d’Anna Politkòvskaia.
Informació sobre la traducció catalana de ‘Diari rus’ d’Anna Politkòsvaia (Ara Llibres).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any