Signat el Pacte Nacional per l’Habitatge, sense el suport de CiU i PP

  • Ambdós portaran la llei de l'habitatge al Consell Consultiu

VilaWeb
Redacció
08.10.2007 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern ha signat avui al migdia amb entitats promotors i sindicats el Pacte Nacional de l’Habitatge. Els dos sindicats majoritaris, UGT i Comissions Obreres, s’han sumat al pacte tot i recelar d’alguns punts. També promotors i constructors hi han donat suport, en vist que el govern els ha acceptat algunes reclamacions. En canvi, CiU no l’ha signat, perquè s’oposa al lloguer forçós, i el PP tampoc perquè el troba intervencionista.És més, tant la federació nacionalista com el PP han anunciat que portaran el projecte de llei de l’habitatge al Consell Consultiu, per acabar amb l’article 42.6 que preveu el lloguer forçós. Pel nou secretari general de CDC, Felip Puig, aquesta disposició és fruit de la radicalitat ideològica d’ICV, i ha assegurat que el PSC no hi està pas d’acord. Així mateix, Puig creu que l’acord que s’ha signat avui no és pas un pacte nacional, sinó sectorial, ja que la principal força política de Catalunya no hi dóna suport.

La resposta d’ICV

A tot això, el diputat al Congrés espanyol, Joan Herrera, ha respost a CiU dient que els dirigents de la federació nacionalista estan ‘segrestats’ pels especuladors, i per això no s’afegeixen al Pacte Nacional per l’Habitatge. Herrera s’ha mostrat molt satisfet per la signatura del pacte perquè, segons que ha dit, per primera vegada hi ha polítiques públiques per afrontar el problema de l’habitatge.

Pel PP, un fracàs estrepitós

Per la seva banda, la portaveu del PP al parlament, Carina Mejías, considera que el pacte nacional de l’habitatge és un fracàs estrepitós del govern, ja que no ha aconseguit que l’oposició s’hi sumi.

Les contrapartides dels constructors

El govern ha admès aquestes últimes setmanes algunes reclamacions de promotors i constructors i, per tant, ha rebaixat alguns punts del projecte incial (pdf). Per exemple, el projecte inicial obligava a destinar el 20% del sòl a habitatge protegit en totes les promocions privades de més de dos mil metres quadrats. Ara, després de l’acord amb l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis (ACPE) seran cinc mil metres quadrats i no dos mil.

Un altre punt que s’ha modificat és el de la solidaritat urbana. L’article inicial fixava que tots els municipis de més de tres mil habitants tenien l’obligació de disposar d’un 15% d’habitatge protegit en un termini de vint anys. La redacció final sols afecta els municipis de més de cinc mil habitants.

Els promotors també volien que el pacte expirés més tard del 2016, però aquest punt no ha estat acceptat pel govern. El pacte preveu la construcció de cent seixanta mil pisos socials durant els deu anys vinents.

Els sindicats, un ‘sí crític’

Els dos sindicats majoritaris a Catalunya, Comissions Obreres i la UGT, s’afegiran al pacte, malgrat alguns recels. UGT considera que el pacte és ‘insuficient’, especialment en aspectes com la reserva de sòl per a habitatge protegit i els pisos públics de lloguer. E sindicat, a més, desvincula el suport al Pacte Nacional al de la llei, perquè no accepta el termini de noranta anys que la normativa preveu per a l’habitatge protegit.

Manifestació contra el pacte

La defensa del dret de l’habitatge contra l’especulació urbanística va aplegar dissabte a Barcelona uns 1.800 manifestants, segons la guàrdia urbana, i 5.000, segons els organitzadors. El col·lectiu V de Vivienda va criticar molt el Pacte Nacional per l’Habitatge 2007-2016 perquè afavoreix l’especulació i la ‘màfia immobiliària’. Segons ells, el Pacte fomenta els pisos nous de compra, no del lloguer, i aposta per la construcció d’immobles nous, essent així que hi ha molts pisos buits, sense cap funció social.Finalment, sostenen que la nova normativa degrada el territori.

Enllaços
Departament de Medi Ambient i Habitatge: Pacte Nacional per l’Habitatge.
Condicions de CiU (pdf) per donar suport al pacte.
Nota de premsa de CiU sobre el Pacte de l’Habitatge.
Nota de premsa del govern sobre el Pacte de l’Habitatge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any