El govern basc veu motius polítics en les detencions de membres de Batasuna

  • La policia escorcolla els domicilis dels arrestats

VilaWeb
Redacció
06.10.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de Justícia del País Basc, Joseba Azkarraga, ha dit que les detencions dels vint-i-dos membres de Batasuna responen a una ‘oportunitat política’ i ha acusat l’Audiència Nacional espanyol d’estar al servei d’interessos aliens. Azkarraga ha mostrat preocupació per la persecució de l’esquerra abertzale. Per la seva banda, el portaveu de Batasuna, Pernando Barrena, ha qualificat les detencions d’operació de càstig i de venjança.Ahir al matí, els agents de la policia espanyola van escorcollar els domicilis dels arrestats i van entrar a la seu del Partit Comunista de les Terres Basques de Sant Sebastià. Entre els detinguts hi ha Joseba Permach, Juan José Petrikorena i Rufino Etxeberría. Tots estan citats a declarar diumenge a l’Audiència Nacional espanyola.

Ordre de Garzón

Les detencions es van fer dijous per ordre del jutge Baltasar Garzón, quan els representants de l’antiga i la nova mesa de Batasuna es reunien a la localitat guipuscoana de Segura. Garzón va considerar delictiva la trobada pel fet que Batasuna és un partit il·legalitzat i no té permès el dret de reunió. Segons el diari Gara, els agents van desplegar un ampli dispositiu: van tancar els accessos i les sortides de Segura i van fer identificacions dels veïns.

Alguns dels arrestats com Permach i Petrikorena, poden ser acusats de ‘reiteració delictiva’, és a dir, de reincidir en el delicte de pertinença a organització terrorista, perquè ja havien estat processats per causes anteriors.

Citacions judicials

Convé recordar que un altre membre de Batasuna, Joseba Álvarez, va ser detingut dimarts per haver participar, el 9 de setembre passat, en una manifestació de suport als presos polítics a Sant Sebastià, prohibida pel govern basc. Álvarez fou arrestat juntament amb la representant del moviment pro amnistia, Oihana Agirre.

D’altra banda, el dirigent de Batasuna Arnaldo Otegi és empresonat des del 8 de juny a la presó de Martutene, a Sant Sebastià.

(A la fotografia, Joseba Permach i Joseba Álvarez)

Enllaços
Gara: Redada de la Policía española contra la izquierda abertzale por orden del juez Garzón.
Berria: Batasuneko buruzagitzako 20 bat kide atxilotu dituzte, Garzon epailearen aginduz.
EiTB: Detenidos 22 miembros de la cúpula de la izquierda abertzale.
Vídeo de France 24 sobre els fets.
Vídeo d’Euronews.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any