NotÝcies

Diumengeá 07.10.2007á 06:00

Anna Politk˛vskaia, un any del crim

La periodista russa fou assassinada a trets a Moscou

Men?ame
 

El 7 d'octubre de 2006 Anna Politk˛vskaia queia assassinada a trets a la porta del seu domicili a Moscou, tenia quaranta-vuit anys. La periodista russa fou una de les veus mÚs crÝtiques amb el govern de Vladimir Putin, sobretot pel que fa a casos de corrupciˇ i d'abusos de l'exŔrcit a TxetxŔnia. Politk˛vskaia, que treballava per al setmanari N˛vaia Gazeta, ja havia estat objecte d'un intent d'enverinament dos anys i abans i havia rebut nombroses amenaces.

El seu periodisme honest i sense pŔls a la llengua sobre les atrocitats comeses a TxetxŔnia per l'exŔrcit rus, la seva denuncia de la brutalitat i els abusos de poder del govern de Putin li van costar la vida.

Les investigacions oficials sobre el seu assassinat no desperten cap confianša, i diferents veus, entre les quals la del lÝder de l'oposiciˇ Garri KÓsparov, i la de l'editor de la publicaciˇ on treballava, Dimitri Muratov, estan convenšuts de la implicaciˇ del Kremlin en la seva mort. Per ara, hi ha hagut deu detencions, entre els quals dos policies.

Fa una setmana, la N˛vaia Gazeta va engegar una original iniciativa per recordar-la: van activar el seu telŔfon perquŔ tothom poguÚs trucar-li i deixar-li un missatge.

Noves edicions

En motiu de l'aniversari de la seva mort, s'han editat algunes obres de la periodista: 'Anna Politk˛vskaia. La consciŔncia moral de R˙ssia' (Aresta, Bellcaire d'EmpordÓ), comprŔn una desena d'articles que exposen moments remarcables del conflicte txetxŔ. OriginÓriament es publicaren, gairebÚ tots, a N˛vaia Gazeta, el bisetmanari en quŔ treballava la periodista. Un d'aquests articles Ús p˛stum i fins ara sols havia aparegut en anglŔs. L'editorial Ara Llibres ha editat fa poc 'Diari rus', que l'Anna Politk˛vskaia havia enllestit poc abans d'Ússer assassinada. Aquest dietari abasta el perÝode comprŔs entre les eleccions legislatives russes del desembre del 2003 i el trÓgic desenllaš del segrest a l'escola de Beslan (OssŔtia del Nord), el setembre del 2004.