Anna Politkòvskaia, un any del crim

  • La periodista russa fou assassinada a trets a Moscou

VilaWeb
Redacció
07.10.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 7 d’octubre de 2006 Anna Politkòvskaia queia assassinada a trets a la porta del seu domicili a Moscou, tenia quaranta-vuit anys. La periodista russa fou una de les veus més crítiques amb el govern de Vladimir Putin, sobretot pel que fa a casos de corrupció i d’abusos de l’exèrcit a Txetxènia. Politkòvskaia, que treballava per al setmanari Nòvaia Gazeta, ja havia estat objecte d’un intent d’enverinament dos anys i abans i havia rebut nombroses amenaces.El seu periodisme honest i sense pèls a la llengua sobre les atrocitats comeses a Txetxènia per l’exèrcit rus, la seva denuncia de la brutalitat i els abusos de poder del govern de Putin li van costar la vida.

Les investigacions oficials sobre el seu assassinat no desperten cap confiança, i diferents veus, entre les quals la del líder de l’oposició Garri Kàsparov, i la de l’editor de la publicació on treballava, Dimitri Muratov, estan convençuts de la implicació del Kremlin en la seva mort. Per ara, hi ha hagut deu detencions, entre els quals dos policies.

Fa una setmana, la Nòvaia Gazeta va engegar una original iniciativa per recordar-la: van activar el seu telèfon perquè tothom pogués trucar-li i deixar-li un missatge.

Noves edicions

En motiu de l’aniversari de la seva mort, s’han editat algunes obres de la periodista: ‘Anna Politkòvskaia. La consciència moral de Rússia’ (Aresta, Bellcaire d’Empordà), comprèn una desena d’articles que exposen moments remarcables del conflicte txetxè. Originàriament es publicaren, gairebé tots, a Nòvaia Gazeta, el bisetmanari en què treballava la periodista. Un d’aquests articles és pòstum i fins ara sols havia aparegut en anglès. L’editorial Ara Llibres ha editat fa poc ‘Diari rus’, que l’Anna Politkòvskaia havia enllestit poc abans d’ésser assassinada. Aquest dietari abasta el període comprès entre les eleccions legislatives russes del desembre del 2003 i el tràgic desenllaç del segrest a l’escola de Beslan (Ossètia del Nord), el setembre del 2004.

Enllaços
Traducció al català de l’últim article de Politkòvskaia (pdf) i de l’última entrevista que li van fer.
Diari de l’Escola: En record del periodisme valent d’Anna Politkòvskaia.
The Economist: Obituari d’Anna Politkòsvaia.
Anna Politkòsvaia a la Wikipedia en anglès.
Pàgina d’Anna Politkòvskaia a Nòvaya Gazeta (en rus).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any