Montilla diu que la defensa de l’autogovern només es pot fer ‘dins l’estat de dret’

  • Afirma que la crema de fotos del rei fa mal als catalans · Mas li retreu que critiqui Ibarretxe però no a Carod · Saura titlla la proposta d'inoportuna però EUiA li dóna suport

VilaWeb
Redacció
29.09.2007 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat José Montilla ha dit avui en el consell nacional del PSC que la defensa de l’autogovern només es podia fer ‘dins l’estat de dret’ en referència a la proposta del president basc, Juan José Ibarretxe, de convocar una consulta popular d’autodeterminació. Montilla ha dit que la proposta només donava més força al PP de cara a les pròximes eleccions, igual com la crema de fotografies de Juan Carlos I.El cap de l’executiu ha condemnat els fets, ha dit que la majoria de catalans no s’hi identificaven, i que només serveixen per reforçar aquells que volen atacar Catalunya. A més, ha defensat el paper del Borbó durant el cop d’estat del 23 de febrer del 1981, en posar-se al costat, segons ell, de la democràcia.

El cap de l’oposició, Artur Mas, ha retret a Montilla la seva crítica a la proposta d’Ibarretxe i que, en canvi, no censuri les paraules de Carod-Rovira d’aconseguir la independència d’aquí al 2014. El conseller d’Interior Joan Saura ha titllat la proposta del president basc d’inoportuna i li ha demanat que la posposi fins que ja no hi hagi violència al País Basc. En canvi, els seus socis de coalició, EUiA, han donat suport als seus homòlegs bascos, Ezker Batua, i han aprovat la proposta del president basc.

Per la seva banda, el secretari general dels socialistes bascos, Patxi López, ha afirmat avui en un acte a Gernika que l’estat tenia mecanismes per impedir la consulta popular anunciada per Ibarretxe, a la que ha titllat d’il·legal.

Crítiques contundents del PSOE i el PP

El PSOE i el PP han reaccionat amb contundència en contra de la proposta del president basc , Juan José Ibarretxe, de convocar una consulta popular d’autodeterminació. El PSE ha qualificat la iniciativa de ‘somni d’un boig il·luminat’, mentre que la presidenta del PP basc, María San Gil, ha dit que és una ofensiva ultranacionalista, i que el PNB utilitza el terrorisme per continuar governant.

Per la seva banda, el president del govern espanyol, Rodríguez Zapatero, ha assegurat que no permetrà que es faci una consulta il·legal.

El secretari general del PP, Ángel Acebes, interpreta que Espanya està immersa en una ‘onada separatista’, en què s’ataquen els símbols nacionals espanyols, com la bandera, la constitució espanyola o la monarquia. Segons Acebes, el pla d’Ibarretxe és un capítol més d’aquesta onada, fruit de la política del PSOE de pactar i donar ales als radicals.

Pel PSE, un líder messiànic

El portaveu parlamentari del PSE, José Antonio Pastor, ha acusat Ibarretxe de ser un líder messiànic, amb aquesta ironia: ‘Pensava que el Messies havia mort fa 2.000 anys, i resulta que n’ha nascut un altre a Llodio’ (el municipi on va néixer Ibarretxe). Així mateix, el líder dels socialistes bascos, Patxi López, ha preguntat a Ibarretxe com pensa defensar legalment la seva proposta, i li ha advertit que, si la consulta no té fonament legal, les Juntes Generals d’Àlaba o ajuntaments com el de Sant Sebastià o el de Barakaldo podrien decidir no fer-la.

El PCTV, també en contra

Qui també s’ha oposat a la iniciativa d’Ibarretxe, però per motius ben diferents, és el Partit Comunista de les Terres Basques (PCTV). La portaveu de la formació, Nekane Erauskin, no ho veu amb bons ulls, perquè la consulta es limitaria a les tres províncies de la Comunitat Autònoma Basca, i no al conjunt d’Euskal Herria amb els territoris de Navarra i Iparralde inclosos. Així mateix, Erauskin ha assegurat que el PNB no vol solucionar el conflicte, perquè fa negoci amb l’actual marc jurídic i polític.

El tripartit basc fa pinya

Davant d’aquest reguitzell de crítiques, el tripartit basc (PNB, EA i EB) ha fet pinya al voltant d’Ibarretxe. El portaveu de l’Euskadi Buru Batzar (la direcció del PNB), Iñigo Urkullu, ha subratllat que la proposta del president basc té el suport total del partit. Urkullu és un dels líders del sector moderat del PNB, i es perfila com el proper candidat a presidir el partit, en substitució de Josu Jon Imaz.

Els partits catalans

Pel que fa als partits catalans, el president d’Esquerra, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha mostrat ràpidament el respecte i simpatia per la proposta d’Ibarretxe, però ha puntualitzat que Catalunya ha de fer el seu camí. De forma similar, Artur Mas també ha demanat respecte a la proposta democràtica d’Ibarretxe, i ha destacat que Catalunya no ha de seguir necessàriament el mateix camí. El PSC s’ha limitat a demanar respecte a la legalitat.

Enllaços
Discurs íntegre (pdf) de Juan José Ibarretxe en el ple del Parlament basc.
Deia: Zapatero: “Escuchare al lehendakari, pero él me va a escuchar a mí también”.
Correo: Ibarretxe dice que ‘iniciamos un camino sin retorno y vamos a decidir nuestro futuro’.
Gara: El PSE califica de “iluminado” a Ibarretxe y Ezker Abertzalea afirma que se debe consultar al conjunto de Euskal Herria.
Vídeo de la intervenció de Montilla a la web del PSC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any