Mas proposa repetir el referèndum si el Constitucional tomba l’estatut

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.09.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament ha acabat la segona jornada del debat de política general, i no reprendrà l’activitat fins demà, quan es votaran les resolucions. Al matí, Artur Mas ha obert la sessió (llegiu-ne aquesta crònica), lamentant la ‘manca d’il·lusió, d’engrescament i de convicció’ del president José Montilla en el seu discurs d’ahir (pdf) i aquest li ha replicat que encara no hagi paït no haver arribat a la presidència.Per part d’ERC, Joan Ridao, ha defensat l’acció de govern, tot i que ha reconegut que hi ha un cert desànim en la societat catalana.

Un segon referèndum

Artur Mas ha començat la seva intervenció amb una proposta: que tots els grups constitueixin una ponència per a redactar una llei de consultes populars, d’acord amb l’estatut. I tot seguit ha subscrit la proposta feta la setmana passada per l’ex-president Pasqual Maragall de fer un nou referèndum si el Tribunal Constitucional tomba l’estatut. Per Mas, seria una mesura d’enfortiment democràtic. El cap de l’oposició també ha avançat que demanarà, en una resolució, que les institucions catalanes siguin majoritàries en el futur consorci de l’aeroport del Prat.

Mas ha retret al president que no tingui ni valors ni ideals i que no actuï per combatre ‘la fatiga democràtica que viu Catalunya’, i ha definit el govern d’entesa com la ‘imatge de la decadència’. També ha criticat la manca d’una posició clara sobre la MAT i el Quart Cinturó.

En el torn de rèplica, Montilla ha respost que Mas no tenia un projecte alternatiu per al país i li ha etzibat que encara no ha paït no poder ser president. Montilla també ha recordat que Mas ha fracassat dues vegades a l’hora de formar govern i que ell ho ha aconseguit a la primera. Sobre les acusacions de Mas d’estar subordinat al PSOE, Montilla ha reblat que, si fos així, segurament no seria president, en referència al pacte de la Moncloa.

Sobre la interconnexió elèctrica, el president ha dit que no és un tema estrictament del govern, sinó que depèn de l’estat francès que, segons ell, no té interès en construir la línia. Sobre l’aeroport, Montilla ha dit que el govern tindrà una ‘gestió determinant’ en el consorci.

En el seu darrer torn de rèplica, Mas ha negat no haver paït el fet d’estar a l’oposició i al mateix temps ha admès que no sent orgullós ni satisfet de com han anat les coses per la federació, fent referència a les discrepàncies entre CDC i UDC.

Un cert desànim, segons ERC

Després d’una intervenció de Miquel Iceta (PSC), qui ha validat fil per randa l’exposició de l’obra i els envits del govern feta ahir per Montilla, Joan Ridao (ERC) ha introduït alguns matisos, admetent que hi ha una certa sensació de crisi en les institucions i de desànim. El portaveu republicà ha parlat dels tres mals endèmics que Catalunya arrossega: la persistència dels problemes d’infraestructures, un sistema de finançament inadequat i la desorientació sobre quin és el camí que cal seguir. En aquest sentit, Ridao ha dit que calia fer valer els quaranta diputats catalans que hi ha al congrés espanyol i que Catalunya ha de poder decidir el seu futur.

Per la seva banda, el president del PP, Daniel Sirera, ha acusat el govern de no governar i ha fet de la qüestió lingüística l’eix del seu discurs. També ha demanat a Montilla que condemni la crema de fotos dels reis espanyols.

Enllaços
Crònica de Josep Casulleras del debat de política general del matí.
Seguiu en directe per internet el debat al Parlament.
Transcripció del debat entre Montilla i Mas (pdf), al començament de la sessió d’avui.
Notícia relacionada: Montilla reclama lleialtat institucional per acomplir el desplegament de l’estatut.
El Punt: Montilla fa una crida a superar la Catalunya de la queixa i el mal humor.
Avui: Montilla, sense sorpreses.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any