Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  25.09.2007  06:00

Andorra fa el salt a la TDT

L'apagada analògica s'ha fet efectiva avui al matí · Amb el canvi, el Principat incorpora cinc canals nous, entre els quals el 33

Men?ame
 

Una cerimònia al Pic del Carroi, a les 11.00, ha simbolitzat avui el pas del sistema analògic a la televisió digital terrestre (TDT) a Andorra. Trenta tècnics han fet possible l'apagada analògica de manera simultània des dels catorze centres emissors. Amb l'alliberament de les freqüències, l'oferta televisiva s'amplia de quinze a vint 'programes' (així s'anomenen els 'canals' en el sistema digital), entre els quals el 33. Andorra és, després d'Holanda i Finlàndia, el tercer país europeu a fer l'apagada analògica.

Els cinc nous 'programes' de televisió es poden sintonitzar des d'avui des del canal 36. Són, a més del 33, els espanyols Cuatro i La Sexta, la cadena juvenil francesa NRJ 12 i la CNN Internacional, i s'afegeixen als quinze que ja es rebien. A més, abans de final d'any, el govern espera incorporar una desena de freqüències més.

Si bé la majoria de cases ja s'han preparat per a captar la TDT, a principi de setembre encara n'hi havia un 18% que funcionaven amb el sistema antic. Segons que han explicat responsables del Servei de Telecomunicacions d'Andorra a VilaWeb, la substitució de l'un sistema tecnològic per l'altre no ha estat gaire complicada, perquè al Principat sols hi ha 80.000 habitants i uns 40.000 habitatges. Però, encara que sigui petit, el Principat de les Valls és molt accidentat i ha calgut establir-hi catorze centres emissors.

Tercer país europeu

La campanya de sensiblització sobre el canvi de sistema del govern va començar a final del 2004 i ara Andorra es converteix en el tercer país d'Europa a fer l'apagada analògica, darrera d'Holanda i Finlàndia. A l'estat espanyol, el canvi no es farà fins al 2010 i a França, el 2011. La data límit proposada per la Unió Europea perquè tots els estats hagin fet el salt digital és el 2012.