Llibertat provisional sense fiança per l’acusat de cremar les fotos dels reis espanyols

  • Tot i això, manté la imputació per injúries a la corona espanyola

VilaWeb
Redacció
21.09.2007 - 11:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de l’Audiència Nacional espanyola, Santiago Pedraz, ha decretat llibertat sense fiança i sense mesures cautelars per a Jaume Roura, un dels presumptes autors de la crema de retrats de la monarquia espanyola. Roura ha prestat declaració avui a Madrid. El jutge ha desestimat la petició de la fiscalia espanyola, que havia sol·licitat llibertat sota fiança de deu mil euros a pagar en un termini de quaranta-vuit hores i, si no, presó.Ara, tot i axò, el procés no és tancat, segons que ha confirmat a VilaWeb l’advocat de Roura, Benet Salellas. El jutge manté els càrrecs contra l’acusat, és a dir, la imputació per injúries a la corona espanyola, i ara la fiscalia té deu dies per a demanar una vista oral. El fiscal en cap considera que la crema de les fotos tenia, com a única finalitat, ‘lesionar la dignitat institucional de la més alta representació de l’Estat’.

Avui, en la declaració davant del jutge, Roura ha admès haver cremat la bandera. Dies enrere el jove ja havia dit que trobava legítima l’acció, perquè forma part de les accions de desobediència civil en contra de l’opressió espanyola.

Concentració de suport

El jove, de trenta anys i nacut a Banyoles, no ha arribat sol a l’Audiència Nacional espanyola. Una trentena de persones de col·lectius de suport de Girona han organitzat un autocar per acompanyar-lo a Madrid i s’han concentrat a les portes dels jutjats. Allà la policia espanyola n’ha multat a tres per concentració il·legal, segons han afirmat.

Roura és militant de l’organització socialista i independentista Endavant. La formació política considera que la crema de la imatge dels Borbons és legítima, perquè és l’expressió del poble en contra d’un rei hereu directe del règim franquista. Així mateix, Endavant creu que l’Audiència Nacional és hereva del tribunal d’excepció franquista TOP.

La identificació

Al jove l’han identificat els mossos d’esquadra amb les imatges de vídeo de la concentració de la setmana passada en contra de la monarquia espanyola. Els manifestants protestaven a la plaça del Vi de Girona contra la presència de Juan Carlos I a la inauguració del Parc Científic de la UdG. Suposadament, Jaume Roure sortia entre els concentrats i després se’l veia amb la cara coberta quan encenia les fotografies dels Borbons.

Arran de la decisió de la fiscalia d’obrir diligències, ha nascut la campanya Campanya ‘No al rei’.

Enllaços
Campanya ‘No al rei’.
Comunicat de l’Esquerra Independentista de Girona sobre l’actuació de l’Audiència Nacional.
Notícia relacionada: La fiscalia demanarà que declari el jove identificat per haver cremat fotos dels reis espanyols.
Notícia relacionada: Mig miler de gironins protesten contra les diligències de la fiscalia espanyola per la crema d’una foto de la monarquia.
Diari de Girona: El noi de Banyoles diu que cremar fotos del rei és un acte de ‘legítima desobediència civil’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any