Notícies

Diumenge  23.09.2007  06:00

El últims avenços sobre càncer, a debat a Barcelona

Científics, i també pacients, participen al Congrés Europeu sobre la malaltia

Men?ame
 

Barcelona es perfila cada dia més com un centre que atrau el sector científic i tecnològic internacional. Si la setmana passada fou seu del Congrés Europeu de Biotecnologia, en aquesta s'hi aplegaran els millors especialistes de càncer, una malaltia amb molta incidència en les societats occidentals, però que cada vegada té uns índexs de supervivència més elevats. El Congrés Europeu del Càncer se celebrarà al Centre de Convencions Internacionals.

A les conferències no hi assistiran només especialistes, sinó que malalts vinguts de tot Europa que podran obtenir-hi informació de primera mà.

Les presentacions abordaran els últims avenços en recerca amb cèl·lules mare, proteòmica, farmacogenòmica, imatge mèdica, tractament i supervivència, teràpies complementàries, i la influència dels diferents estils de vida en l'aparició del càncer. El congrés és el segon més important del món, després del que es fa anualment als Estats Units.

Entre els participants, un dels principals especialistes en càncer del país, Josep Baselga, cap del Servei d'Oncologia de la Vall d'Hebron i membre del Consell directiu de la American Society of Clinical Oncology, la societat científica que marca el rumb del tractament del càncer a tot el món.

Entre els estudis que s'hi presentaran hi ha, per exemple, un nou tipus de medicaments que ofereix esperances per abordar el melanoma; un gen relacionat amb el creixement d'un tumor que podria ser útil per a tractar diferents tipus de càncers; una mutació genètica que pot doblar o triplicar el risc d'una dona de patir càncer d'ovaris; el descens d'investigació clínica a Europa, provocat per la nova directiva europea d'assajos clínics, que augmenta la burocràcia i el cost de les investigacions.

A banda dels aspectes purament científics, el congrés també abordarà com és la qualitat de vida i l'alimentació dels pacients. Precisament avui, Ferran Adrià presentarà, en la inauguració del congrés, un menú adient per a persones que pateixen la malaltia.

(Foto: Centre de Convencions de Barcelona.)