Desconcert per qui atorgarà les ajudes al lloguer promeses per Zapatero

  • Les va anunciar sense informar-ne als governs autonòmics · El departament d'Habitatge les fa compatibles amb els ajuts de la Generalitat · En canvi, la directora general Carme Trilla diu que envaeixen competències

VilaWeb
Redacció
19.09.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’anunci d’ahir de José Luís Roríguez Zapatero sobre les ajudes del govern espanyol al lloguer d’habitatge ha generat desconcert per qui les atorgarà. La directora general d’Habitatge, Carme Trilla, ha explicat a Vilaweb que el govern intentaria d’integrar al sistema català les ajudes per gestionar-ne el pressupost. Segons Trilla, es tractaria d’ampliar les subvencions que ja ofereix la Generalitat. Trilla conclou que el pla anunciat per Zapatero envaeix competències. Paradoxalment, el departament d’Habitatge ha emès un comunicat on assumeix la duplicitat de les ajudes, però nega que hi hagi invasió competencial.Trilla ha admès que encara no havia pogut parlar amb el ministeri espanyol sobre les ajudes, perquè se’n va assabentar tot just ahir per la premsa, malgrat que es tracta d’una competència de la Generalitat de Catalunya. Així mateix, ha recalcat que la Generalitat ja té un programa que ofereix ajudes màximes de 240 euros i que l’any passat la mitjana de les subvencions va ser de 216 euros. És a dir, van ser superiors als 210 euros que ara promet el govern espanyol.

En tot cas, la directora general d’Habitatge s’ha mostrat totalment convençuda que la Generalitat gestionarà les noves ajudes, a través de les borses d’habitatge jove. ‘Aquests ajuts s’han d’integrar al sistema català d’ajuts actual, perquè no tindria sentit mantenir dues línies d’ajuda paral·leles’. De no ser així, Trilla considera que es tractaria d’una invasió claríssima de competències.

Trilla i el departament es contradiuen

Ara, poc després de les declaracions de Trilla, el departament de Medi Ambient i Habitatge s’ha referit a les mesures anunciades per Zapatero, mitjançant un comunicat, on comença recordant que les competències exclusives en política d’habitatge, en gestió d’ajuts públics a l’habitatge i en política de joventut són de la Generalitat de Catalunya. Però tot seguit afegeix: ‘i aquesta nova proposta no envaeix les nostres competències’. Aquest mateix comunicat diu que els ajuts al lloguer anunciats per la ministra són equivalents als que adjudica el govern i que no es poden pas duplicar i que la Generalitat avaluarà la situació de les sol·licituds dels joves per aplicar-los l’ajut més favorable, ja sigui el que actualment ofereix el govern (d’un màxim mensual de 240 euros) i el proposat per l’estat (fix mensual de 210 euros).

El departament i el ministeri també es contradiuen

El depatament fins i tot diu que els ajuts anunciats no es poden sol·licitar directament al ministeri d’Habitatge, ans s’hauran de sol·licitar a les dependències d’Habitatge i Joventut o a les Oficines Locals d’Habitatge. En canvi, fonts del ministeri d’Habitatge han dit a VilaWeb que això no era pas cert, perquè encara calia concretar totes aquestes qüestions.

Encariment dels lloguers

D’altra banda, Trilla considera que el pla d’habitatge anunciat ahir per Zapatero encarirà el preu de la vivenda. ‘Si els venedors saben que els compradors tenen més diners per comprar el pis, òbviament en pujaran el preu’, ha dit. En aquest sentit, Trilla ha defensat ser més prudent en l’anunci d’aquest tipus de mesures.

Precisament avui, el president del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona, Joan Ollé, ha coincidit a afirmar que el pla d’habitatge de Zapatero no frenarà l’augment del preu dels pisos. ‘Si hi ha més demanda que stock, els preus pugen’, ha dit. Així mateix, Ollé considera que les subvencions són un greuge, perquè només es donen als joves, quan les necessitats econòmiques depenen de les circumstàncies personals, i no pas de l’edat.

Poques novetats

La presentació, ahir, del pla de suport a l’emancipació i impuls del lloguer també ha generat polèmica perquè no és nou, sinó que és una ampliació d’un altre pla que hi ha en vigor des de 2004, fins ara competència de les comunitats autonònomes, com és el cas de la Generalitat de Catalunya.

Segons el diari El País, la gestió dels ajuts la farà de forma directa el govern espanyol, mentre que fins ara la gestió del pla acordat l’any 2004 entre els govern espanyol i els governs autònoms la feien les comunitats autònomes.

Amb tot, si bé la Generalitat de Catalunya va posar en marxa el pla d’ajudes, al País Valencià no s’ofereixen aquests ajuts. De fet, l’anterior ministra d’Habitatge, Maria Antonia Trujillo, havia sostingut un dur enfrontament amb el Consell, a qui acusava de no haver complert els seus compromisos en el pla pactat entre el govern espanyol i les comunitats autònomes.

Enmig de la polèmica, la mateixa ministra Chacón ha negat avui, en declaracions a la Cadena Ser, que el pla anunciat ahir sigui una còpia del que ja existeix des del 2004 i ha destacat que, amb la seva proposta, el lloguer es podrà desgravar.

Els números del pla

El pla del govern espanyol es posarà en marxa a partir del pròxim 1 de gener. Preveu desgravacions fiscals del 15% sobre un màxim de 9.010 euros, ‘idèntiques’ a les que s’aplica a la compra, per a tots els ciutadans que visquin de lloguer i guanyin menys de 24.000 euros nets. També va anunciar ajuts directes de 210 euros mensuals i avals per a joves d’entre 22 i 30 anys que optin pel lloguer per accedir al seu primer habitatge i que cobrin menys de 28.000 euros anuals.

El ministeri d’Habitatge espanyol té molt poques competències perquè la majoria són traspassades a les autonomies. I ara el cas del traspàs de competències de les autonomies al govern de Madrid no és nou. Abans de l’estiu, per exemple, la llei de dependència espanyola ja va envair competències de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, convé recordar un article publicat arran la designació de Carme Chacón com a ministra d’Habitatge en el qual el politòleg Josep Sort avisava que aquesta tàctica, copiada dels federalistes canadencs, seria utilitzada per la nova ministra per buidar de competències la Generalitat.

Enllaços
Josep Sort analitza com Carme Chacón ha estudiat i copia el model canadenc per a buidar de competències la Generalitat.
Declaracions de Chacón avui a la Cadena Ser.
Comunicat de Medi Ambient i Habitatge sobre els ajuts promesos per Zapatero.
Comunicats de CiU, ERC i V de Vivienda.
El Punt: Zapatero promet 210 euros mensuals als joves que visquin de lloguer.
Avui: Zapatero ajudarà amb 210€ mensuals els joves que lloguin un habitatge.
La Vanguardia: El Gobierno dará 210 euros mensuales a los jóvenes para el alquiler de su vivienda.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any