Vic vol ser l’aparador musical del país

  • El Mercat de Música Viva mantindrà el 2008 el format actual tot i que amb actes especials per celebrar la 20a edició

VilaWeb
Redacció
17.09.2007 - 09:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir es va tancar la 19a edició del Mercat de Música Viva de Vic amb satisfacció entre les entitats organitzadores, que han renovat la confiança en Manel Montañés com a director artístic per a la pròxima edició, per a la qual haurà de buscar el consens amb la Generalitat a partir d’un contracte programa que s’ha de signar. Una 20a edició que mantindrà el model de Mercat actual però que hi afegirà algun acte especial, en el qual l’organització treballarà a partir d’ara.Segons el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Xavier Solà, es pretén que a partir d’aquesta edició, el Mercat de Música Viva de Vic no només es faci un cop l’any, sinó que s’intentarà treballar amb aquesta marca durant tot l’any perquè esdevingui el mercat de música del país.

L’última nit del MMVV, la plaça Major va tornar a recobrar el públic i els carrers per fi es van omplir de color i de música, amb actuacions a cada cantonada i amb un ambient popular que s’havia trobat a faltar els dos dies anteriors. “Feia temps que no tocava en un escenari tan gran”, declarava el valencià Òscar Briz mentre presentava les cançons de l’últim disc, Quart creixent. A la mateixa plaça, Marc Parrot va saber reinventar-se el seu personatge i va oferir un espectacle imaginatiu amb les noves cançons del disc Interferència, com ara Ulleres per veure-hi malament i Tinc cinc caps, i il·luminant amb una parabòlica els músics mentre feia les presentacions a través d’un walkie-talkie. Menys interessant va ser el concert de La Shica, una noia de Ceuta que té un estil que està entre Bebe i Ojos de Brujo, rapada, amb samarreta d’AC/DC, que feia versions de La bien pagá. Per la seva banda, els garriguencs Gertrudis van trobar-se una plaça ben atapeïda disposada a ballar les rumbes i la Política de verbena.

La rambla del Passeig va ser l’escenari d’una altra semifinal del concurs Sona 9 amb els grups Ix, Manel i The Gruixut’s que reclamaven altra vegada sortir a les pàgines d’aquest diari. Després van pujar a l’escenari Xazzar, guanyadors del Sona 9 del 2006. Amb una renovada posada en escena i amb el primer disc, Que no s’escapin els gossos, recent sortit de fàbrica, van convertir-se en una sorpresa que va atrapar molt públic amb la festiva mescla de música balcànica, klezmer i rock.

L’EspaiCat, l’escenari que reivindica una implicació més gran en propostes fetes en català, tot i estar molt allunyat del centre neuràlgic del Mercat, va tenir una forta afluència de públic gràcies, sobretot, a l’actuació de Lax’n’Busto davant d’un públic molt jove, tan jove que molts d’ells ni tan sols devien haver nascut quan els del Vendrell van actuar per primer cop al MMVV l’any 1991 al desaparegut escenari de la Campsa.

En la programació d’InVictro va destacar, altra vegada, la presència de Guillamino, però en aquesta ocasió dins del territori de l’electrònica acompanyant els versos de Josep Pedrals en l’espectacle En/Doll. Un espectacle que ha augmentat darrerament amb la inclusió de dues coristes i un raper. Als escenaris del Sucre, la nit s’esperava més tranquil·la que en dies anteriors amb els marsellesos Moussu T e lei jovents que van fer un concert acústic, i amb dos cantautors que són ja una realitat palpable, el bisbalenc Sanjosex i l’andorrà Lluís Cartes, que van oferir un parell de concerts força respectables i respectats pel públic. Només els santsencs Ràbia Positiva van trencar la tranquil·litat amb el potent hardcore. (El Punt)

Valoració oficial de l’organització

‘El Mercat de Música Viva de Vic converteix la ciutat en l’escenari de referència de la cultura musical del país

La 19a edició del Mercat de Música Viva de Vic tanca avui diumenge 16 de setembre, i després de 4 dies, amb 1.119 professionals acreditats, quasi un centenar més que l’any passat. Vint països hi han estat presents; entre ells Alemanya, Anglaterra, Bèlgica, França, Itàlia, Estònia, Holanda, Portugal, Andorra, Colòmbia, Xile, Brasil, Argentina, Mèxic, Costa Rica, Veneçuela, Uruguai, Canadà, Austràlia, Palestina; així com també professionals del sector musical de totes les comunitats autònomes de l’Estat Espanyol. D’altra banda l’afluència de públic als més de 60 concerts que oferia el Mercat s’ha incrementat sensiblement respecte els 100.000 de l’edició anterior.

La jornada d’ahir dissabte 15 de setembre va estar protagonitzada per diversos grups, com ara les estrenes de Marc Parrot i La Shica; Sanjosex, que va omplir de gom a gom El Sucre ja entrada la mitja nit; o Colina Miralta i Sambeat Trio, que van impregnar el Cinema Vigatà d’un jazz molt personal i de qualitat.

El Mercat de Música Viva finalitzarà aquest vespre amb diverses actuacions de mètal, pop-rock, rock’n’roll i gospel, repartides entre la Rambla Passeig i la Plaça Major de Vic, amb grups com Esclat Gospel Singers & Big Mama, Gaust, Maleek i Kabul Babà. Algunes d’aquestes formacions formen part de l’Off Mercat, una iniciativa paral·lela que ha acompanyat els 4 dies el programa oficial del Mercat de Música Viva i que complementa la totalitat de l’oferta musical a la ciutat.

Aquest migdia, Josep Burgaya, president de l’Institut Municipal de Promoció i Economia (IMPE) de l’Ajuntament de Vic, ha valorat la gran satisfacció que s’ha percebut per part dels professionals del sector que han participat en aquesta 19a edició del Mercat.

Paral·lelament, Burgaya ha recordat que en els pròxims mesos l’IMPE i el departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya signaran el Contracte-Programa del Mercat. Un acord que reflecteix la bona sintonia entre ambdues institucions i que també denota l’aposta decidida del govern per enfortir el Mercat de Música Viva de Vic com el Mercat de referència del país i de Vic, com la capital de la cultura musical.

El president de l’IMPE ha afegit que aquest Contracte-Programa també pretén donar continuïtat al Mercat de Música durant tot l’any i aconseguir així que apostes més especialitzades o d’estils musicals diversos que ara queden diluïts o no tenen lloc al Mercat, puguin desenvolupar-se al llarg de l’any.

D’altra banda, Manel Montañés, director artístic del Mercat de Música Viva de Vic, ha destacat que enguany, i una vegada més, el Mercat manté l’equilibri entre la vessant de l’activitat professional del sector que desplega i la vessant més lúdica i festiva que suposa el contingut de la programació.

Entre les valoracions d’aquesta 19a edició, el director artístic del Mercat ha comentat que un dels objectius d’enguany era arribar al sector de les músiques en directe i això s’ha aconseguit amb l’èxit del II Congrés de l’Associació Estatal de Sales de Música en Directe (ACCES), celebrat durant aquests dies la Mercat de Música Viva.

D’altra banda Montañés també ha comentat la voluntat de “seguir amb l’iniciativa de les coproduccions i col·laboracions amb institucions o festivals per tal de dibuixar un mapa de circuits musicals més permeables i dinàmics”. L’exemple d’enguany ha estat el concert Anamnesia, una coproducció d’El Mercat de Música Viva, el Festival LEM i el Festival Internacional de Músiques de Torroella.

El proper any 2008 el Mercat de Música Viva de Vic celebrarà el seu 20è aniversari. Segons Josep Burgaya, aquesta propera edició s’encara amb la voluntat de continuar amb el model actual del Mercat, mantenint la línia de treball actual, tot i el desig de singularitzar la propera edició amb algun tipus de producció especial per commemorar aquest 20è aniversari’.

Enllaços
Galeria de fotos de Vilaweb Vic

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any