López Tena: ‘Espanya era el país del meu pare, però no és el meu’

  • El Cercle d'Estudis Sobiranistes ha presentat el manifest per a la independència, on el vocal del CGPJ ha fet una defensa dels nous catalans

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.09.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Cercle d’Estudis Sobiranistes, presidit pel magistrat Alfons López Tena i l’escriptor i professor de dret Héctor López Bofill, ha presentat avui a Barcelona el seu manifest, que fa una crida a treballar per l’autodeterminació. El Cercle aplega intel·lectuals i professionals que creuen que la via autonomista està esgotada i que ‘no hi ha cap més sortida que la independència’, segons que ha explicat López Bofill. Vilaweb ha preparat un vídeo de l’acte.En l’acte de presentació, López Tena ha fet una defensa aferrissada dels nous catalans. Ha declarat que els independentistes no tenen per què anar contra Espanya, sinó tan sols a favor de Catalunya: ‘Jo sóc fill d’andalús. M’estimo Espanya i la llengua castellana. Però Espanya no és el meu país. Era el país del meu pare. Però no és el meu’. En la mateixa línia s’ha postulat el diputat escocès de l’SNP Therry Gibson qui s’ha mostrat convençut que els catalans d’origen andalús o castellà també es beneficiarien d’una Catalunya independent. “Ha arribat l’hora de la independència. No veig cap raó per la qual Catalunya no pugui ser un estat independent”, ha conclòs.

‘Vista la crisi palpable que viu la societat catalana en tots els àmbits: social, econòmic, cultural, lingüístic, i la situació de paràlisi de la classe política, l’única sortida és la independència’, ha afirmat, convençut, López Bofill.

El Cercle ha nascut per donar resposta al que consideren un esgotament de la via autonomista que està portant Catalunya a una ‘decadència econòmica i social’ i fa impossible desenvolupar polítiques competitives i de benestar i debilita la identitat cultural i lingúística. El grup ha dit que estaria disposat a col·laborar amb els partits polítics que han defensat el dret a l’autodeterminació: CiU, Esquerra i ICV. De fet, Hèctor López Bofill ha definit el grup com un ‘braç intel·lectual i acadèmic’ d’un moviment que pretén implicar tota la societat, tant dirigents polítics com empresarials i socials.

L’acte d’avui ha comptat amb el suport explícit de l’Scottish Nacional Party d’Alex Salmond, a través del diputat Kenneth Gibson. El partit nacionalista que governa Escòcia està decidit a convocar un referèndum d’autodeterminació el 2010.

Entre els membres de la plataforma hi ha Carme Laura Gil, Jaume Renyer, Pilar Dellunde, Roger Buch, Fèlix Martí, Albert Batalla, Miquel de Palol, Xavier Solano i Albert Royo. La intenció del Cercle és de traçar el ‘full de ruta’ cap a la independència, una fita, diuen, que ha d’arribar ‘en tot cas, abans del 2014’.

Enllaços
Manifest del Cercle d’Estudis Sobiranistes.
Arxiu de VilaWeb TV: Tres preguntes sobre l’autodeterminació (7-9-07) I Entrevista amb Alfons López Tena (3-4-07).
Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Nacionalisme.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any