NotÝcies

Dijousá 06.09.2007á 07:02

El funeral per Pavarotti es farÓ dissabte a M˛dena

El tenor italiÓ ha estat un dels grans noms de l'˛pera de tots els temps

Men?ame
 

Avui de matinada s'ha mort a M˛dena el tenor italiÓ Luciano Pavarotti, als setanta-un anys, a causa d'un cÓncer de pÓncrees. En les ˙ltimes hores el seu estat de salut s'havia agreujat forša. Pavarotti, que el 2005 es retirÓ de la vida p˙blica, ha estat un dels grans noms de l'˛pera, amb desenes de discos enregistrats i actuacions als teatres mÚs importants del mˇn. Molta gent el recordarÓ pel trio que va formar amb Plßcido Domingo i Josep Carreras.

El funeral pel tenor es faran dissabte a la catedral de M˛dena, la seva ciutat natal.

Pavarotti ha estat un dels grans noms de l'˛pera, per˛ tambÚ de la m˙sica popular. Va debutar el 1961 interpretant el paper de Rodolfo a 'La Boheme', de Puccini, al teatre de l'˛pera de Reggio Emilia, per˛ va ser grÓcies a la interpretaciˇ magistral d'una difÝcil Ória de 'La filla del regiment' que es va situar al capdavant dels joves intŔrprets. Fins i tot fou portada al diari 'The New York Times'. Durant la seva carrera ha alternat el 'bel canto' amb les colĚlaboracions amb m˙sics com ara Sting, Frank Sinatra, Caetano Veloso i U2. I tambÚ ha colĚlaborat en projectes solidaris com ara el de l'organitzaciˇ War Child.

A Youtube hi trobareu unes quantes interpretacions de Pavarotti. En destaquem, per exemple, l''Ave Maria' de Schubert; 'Too Much Love Will Kill You', al costat de Queen; una Ória d''Aida', de Verdi, a l'Ďpera de Viena; 'Passengers', al costat de Bono, el cantant d'U2; 'O del mio amato ben', de Donaudy; i 'Nessum Dorma', de Puccini, i 'Parlami d'amore Mariu', amb Carreras i Domingo.