El funeral per Pavarotti es farà dissabte a Mòdena

  • El tenor italià ha estat un dels grans noms de l'òpera de tots els temps

VilaWeb
Redacció
06.09.2007 - 07:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui de matinada s’ha mort a Mòdena el tenor italià Luciano Pavarotti, als setanta-un anys, a causa d’un càncer de pàncrees. En les últimes hores el seu estat de salut s’havia agreujat força. Pavarotti, que el 2005 es retirà de la vida pública, ha estat un dels grans noms de l’òpera, amb desenes de discos enregistrats i actuacions als teatres més importants del món. Molta gent el recordarà pel trio que va formar amb Plácido Domingo i Josep Carreras.El funeral pel tenor es faran dissabte a la catedral de Mòdena, la seva ciutat natal.

Pavarotti ha estat un dels grans noms de l’òpera, però també de la música popular. Va debutar el 1961 interpretant el paper de Rodolfo a ‘La Boheme’, de Puccini, al teatre de l’òpera de Reggio Emilia, però va ser gràcies a la interpretació magistral d’una difícil ària de ‘La filla del regiment’ que es va situar al capdavant dels joves intèrprets. Fins i tot fou portada al diari ‘The New York Times’. Durant la seva carrera ha alternat el ‘bel canto’ amb les col·laboracions amb músics com ara Sting, Frank Sinatra, Caetano Veloso i U2. I també ha col·laborat en projectes solidaris com ara el de l’organització War Child.

A Youtube hi trobareu unes quantes interpretacions de Pavarotti. En destaquem, per exemple, l’‘Ave Maria’ de Schubert; ‘Too Much Love Will Kill You’, al costat de Queen; una ària d’‘Aida’, de Verdi, a l’Òpera de Viena; ‘Passengers’, al costat de Bono, el cantant d’U2; ‘O del mio amato ben’, de Donaudy; i ‘Nessum Dorma’, de Puccini, i ‘Parlami d’amore Mariu’, amb Carreras i Domingo.

Enllaços
Biografia de Pavarotti a la Wikipèdia (en italià).
Entrevista de Larry King (CNN) a Luciano Pavarotti l’any 2003.
Vídeo: Actuacions de Pavarotti a YouTube.
La Repubblica: E’ morto Luciano Pavarotti. Commozione in tutto il mondo | Pavarotti, trent’anni nel mito.
Corriere della Sera: Il mondo piange Luciano Pavarotti | Quarant’anni dedicati alla lirica.
La mort de Pavarotti a altres mitjans internacionals: The New York Times, BBC, Der Spiegel, Le Monde.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any