Apunts de ciència per a tothom

  • Daniel Closa publica 'Blocs de ciència', un llibre basat en el bloc de divulgació científica Centpeus

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.09.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els blocs cada vegada tenen més popularitat i el llibre ‘Blocs de ciència’ (Publicacions URV), que tot just s’acaba de publicar, n’és una mostra més. És un recull d’alguns dels millors apunts publicats al bloc de divulgació científica Centpeus, del biòleg Daniel Closa i Autet. L’autor, ha explicat a VilaWeb, va començar el bloc per curiositat, ‘per provar com funcionava això dels blocs’, però aviat s’hi va enganxar i ja fa un any i mig que hi escriu.Com que no tenia ganes d’escriure sobre la seva vida personal, Daniel Closa es va desafiar a escriure, cada dia, un article com els de les columnes d’opinió dels diaris, però de ciència. I no sols hi va reeixir, sinó que va perseverar-hi perquè hi fruïa molt.

El llibre és un recull d’articles sobre aspectes molt variats de la ciència: com s’escampa el virus Èbola; com embrutar-se pot ser bo per a la salut dels més petits; quan devia sorgir la vida a la Terra… També viatja a través del temps i critica les noves teories creacionistes.

El llenguatge emprat és simple i amè, pensat per a fer la matèria ben assequible. De fet, en Daniel Closa ja havia publicat tres novel·les, de manera que escriure un llibre no és nou per a ell, que compta entre les seves passions la divulgació científica. L’únic tema científic que no toca és el de la seva feina, a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona, on dirigeix un grup de recerca sobre malalties pancreàtiques. Però diu que li costa massa de simplificar la matèria del seu estudi. En canvi, com a científic, pot entendre allò que diuen els experts dels altres camps i posar-ho a l’abast de tothom.

En Daniel Closa pensa continuar escrivint al Centpeus, oimés que ha tingut una bona acceptació: unes cent quaranta visites diàries. La idea de publicar el llibre no va pas ser seva: va ser un altre blocaire, que treballa a Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili, qui va proposar-li d’editar-l’hi dins la col·lecció de divulgació científica Llavors d’Idees.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any