L’OCB fa una crida a no permetre la discriminació lingüística

  • En un acte, Saïda Saddouki explicarà el seu cas

VilaWeb
Redacció
06.09.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Obra Cultural Balear (OCB) ha organitzat per a avui al vespre un acte en favor dels drets lingüístics a les Illes. Arran de casos com el de Saïda Saddouki, presumptament vexada pel fet de parlar en català, vol posar en evidència que els drets lingüístics dels catalanoparlants són trepitjats, per molt que el català sigui la llengua pròpia i oficial de les Illes. A l’acte, al Teatre Sindical de Comissions Obreres de Palma, hi intervindran Saïda Saddouki i Antoni Mestre.Saddouki i Mestre hi explicaran les seves experiències. Mestre fou insultat, fa uns quants anys, per la guàrdia civil perquè parlava en català. Tomeu Martí, coordinador de l’OCB, i el president de l’entitat, Jaume Mateu, també hi prendran part.

Segons que ha explicat Tomeu Martí a VilaWeb, la finalitat de l’acte és doble: incitar la societat mallorquina a solidaritzar-se amb les persones discriminades per motius lingüístics; i fer una crida perquè tothom continuï parlant en català malgrat les adversitats. Martí alerta que situacions com les de Saïda poden atemorir els catalanoparlants que, ‘per evitar conflictes, poden acabar decidint-se a no parlar el català amb segons qui’. D’aquí ve la importància d’aquesta crida, segons Martí, el qual anima tothom a mobilitzar-se en cas de qualsevol discriminació lingüística.

Segons l’OCB, el mal és que, si bé el dret de parlar en català és regulat per l’estatut i la llei de normalització lingüística, enlloc no consta l’obligació d’entendre’l. Per això l’OCB ja va denunciar, durant la reforma de l’estatut, que la manca d’equiparació legal entre català i espanyol podia comportar fets greus com els que s’han vist, en què treballadors de l’administració pública han al·legat que no tenen l’obligació de saber el català.

L’OCB mantindrà oberta l’oficina de drets lingüístics per ajudar la gent que vulgui interposar una denúncia i per fer un seguiment dels casos de discriminació lingüística.

El cas de Saïda Saddouki

Saïda Saddouki, intèrpret d’amazic i àrab, va denunciar que a mitjan agost l’agent Sarro de la guàrdia civil li havia negat l’entrada a la caserna perquè parlava en català i que el capità Bartolomé també va vexar-la i insultar-la pel mateix fet. Arran de la denúncia de Saïda, el delegat del govern espanyol a les Illes, Ramon Socias, va anunciar l’obertura d’un expedient informatiu als dos agents. Ara, segons que explica el Diari de Balears, el capità Bartolomé diu que presentarà una querella contra la jove per calúmnies, perquè nega que li hagués dit ‘mora catalanista’.

ERC demana la compareixença de Mesquida

Ahir mateix Esquerra-Illes Balears va sol·licitar la compareixença al congrés espanyol del director general de la policia i de la guàrdia civil, Joan Mesquida, perquè informi sobre l’agressió lingüística denunciada per Saïda i si s’aplicaran sancions reglamentàries. Segons Margalida Seguí, portaveu d’ERC a les Illes, cal saber, si es confirmen els fets, quin tipus de sancions s’aplicaran als agents.

Amb tot, Seguí va més enllà i, en declaracions al Diari de Balears, va dir que no és possible que l’estatut reconegui el dret a parlar en català i la Guàrdia Civil no l’entengui, ni el parli. Quant a la decisió del delegat del govern espanyol a les Balears, Ramon Socías, d’obrir un expedient als agents implicats, Seguí la valora molt positivament.

Enllaços
Web de l’OCB.
Arxiu de VilaWeb: Obriran un expedient als agents de Palma que van vexar Saïda Saddouki per parlar català (31-8-07).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any