L’Eurídice de Claudio Magris

  • Edicions de 1984 publica 'Vostè ja ho entendrà', darrera obra escrita de Magris, que ja té versió teatral

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.09.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Edicions de 1984 va publicar el 1986 ‘El Danubi’, el llibre més celebrat de Claudio Magris (Trieste, 1939). L’any passat, vint anys després, publicava ‘A cegues’, i ara, una petita obra de seixanta pàgines: ‘Vostè ja ho entendrà’. Magris hi ressegueix el mite d’Orfeu i Eurídice, per parlar de la parella, la passió, la vida compartida, la pèrdua. És un dels pocs textos on és ella qui parla. Aquest monòleg ja s’ha adaptat al teatre a Itàlia, França i Àustria.La dona és la protagonista de ‘Vostè ja ho entendrà’. A través de la seva veu, del monòleg, i com si es tractés d’Eurídice, ella parla del seu Orfeu, que és poeta, i de la seva relació. Parla de com amb ella es va fer home, va conèixer la passió, l’amor, i també de com li va aguantar les manies i la vanitat, de com era ella la primera crítica fonamental dels seus poemes… I de com ell es desespera, s’enfonsa, es deixa…, quan ella baixa a la ‘Casa de Repòs’.

Claudio Magris ha donat veu a una Eurídice que no vol tornar al món dels vius. Segons l’escriptor, és ‘un acte d’amor profund a l’home que estima, perquè així el protegeix de la seva debilitat’.

És una història que s’inspira, en una part de l’autobiografia de Magris, la mort de la seva dona, però l’autor deixa clar d’entrada que és un relat. Diu: ‘Aquest llibre és la història d’una sensació que fa temps que tinc sobre l’existència compartida, la grandesa de l’amor i les mesquineses de la vida. ‘

Explica que durant un quant temps va visitar un asil, una casa de repòs, que hi havia al centre de Trieste. Aquell era un altre món, el temps hi avançava amb més lentitud. I després sortia de l’asil i gairebé tot seguit es retrobava amb la vida dels cafès, la gent, la política… I llavors Magris es va demanar en quin món era més intel·ligent o menys estúpid de situar-se: si en el de la reclusió o en el de fora? I d’aquí va néixer la idea de fer parlar Eurídice.

De fet, Magris assegura que aquesta obra és un homenatge al valor, a totes les dones valentes.

Amb aquest llibre Magris tanca una etapa, centrada en ‘l’escriptura nocturna’, en què ha escrit sobre fets del seu subsòl emocional, de si mateix. Diu que aquest ‘Vostè ja ho entendrà’ és un llibre més directe que no els altres, que s’hi lleva les màscares. I fins aquí ha arribat. Ara comença un altre moment; ja prepara llibre nou i diu que serà molt diferent.

Claudio Magris ha passat per Barcelona i ha presentat ‘Vostè ja ho entendrà’ a l’Institut Italià de Cultura de Barcelona.

Enllaços
Notícies anteriors: ‘El crit de Claudio Magris‘.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any