ERC rep amb escepticisme la proposta de Mas de refundar el catalanisme

  • Duran se'n desmarca i diu que Unió no hi té cabuda

VilaWeb
Redacció
04.09.2007 - 10:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ERC està disposada a parlar amb Artur Mas de la proposta que el president de CiU va fer ahir sobre la refundació del catalanisme. Així ho ha dit el portaveu dels republicans, Joan Ridao, que, això no obstant, dubta de l’autoritat de Mas per encapçalar aquest projecte, ‘atès el fracàs de l’estatut’. De la seva banda, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha dit (mp3) que respectava la proposta, però que Unió no hi tenia cabuda.’Respectem el catalanista liberal, socialdemòcrata, marxista, etc. però Unió no hi cap. Hi ha una altra proposta que diu que vinguin tots aquí. La respecto i a més pot sumar. Nosaltres aportem una cosa i CDC n’aporta una altra’, ha dit Duran.

Amb aquestes paraules Duran ha s’ha referit a la proposta de Mas der donar un nou impuls al catalanisme, a través d’un projecte de vocació majoritària, on no hi càpiguen els projectes minoritaris. Per Mas, el projecte ha de contenir un fort component de regeneració democràtica perquè, segons ell, molts ciutadans estan cansats de certes actituds democràtiques. Mas també ha subratllat que la gent s’ha de sentir el projecte seu i, per tant, no es pot reduir a un debat teòric.

Des d’ERC, Joan Ridao ha dit que podia ser que la proposta de Mas amagués un intent de reagrupar autonomistes fracassats.

Polèmica per unes declaracions de Pujol

Avui, el dirigent d’Unió també s’ha desmarcat de les declaracions de l’ex-president Jordi Pujol sobre el tancament de caixes perquè, ha dit, és hora d’actuar amb fermesa i no radicalitat.

Pujol va criticar ahir, en una tertúlia a Catalunya Ràdio, que el govern espanyol no compleixi l’obligació elemental que té d’invertir en infraestructures. L’emissora ha emès aquesta nota de premsa, segons la qual Pujol diu que tindria sentit una vaga fiscal o un tancament de caixes davant d’aquesta situació. Una expressió que, en canvi, a l’àudio de la tertúlia (al minut 20’35”) queda matisada perquè Pujol diu que ‘no es farà ni s’ha de fer’.

VilaWeb també s’ha posat en contacte amb el gabinet de premsa de Pujol, que ha matisat les declaracions, fetes en el context d’una tertúlia radiofònica i plantejades com una exageració. Per tant, ha considerat incorrectes interpretacions fetes per altres mitjans de comunicació, en el sentit que Pujol plantegés o insinués una vaga fiscal o un tancament de caixes.

Pujol també ha dit, en aquesta tertúlia, que el sentiment independentista augmentava i s’ha referit a un hipotètic referèndum d’autodeterminació. ‘Si ara hi hagués un referèndum sobre la independència el votaria més gent que fa un any’, i ha afegit que el sentiment ‘d’ofensa faria que fins i tot el votés gent que en el fons del fons no és independentista o que potser no hi acaba de creure, o que potser en el fons no desitjaria que guanyés el sí en el referèndum’.

Enllaços
Notícia relacionada: Mas crida a refundar el catalanisme.
Àudio: Tertúlia del programa l’Oracle de Catalunya Ràdio, on Jordi Pujol ha fet les declaracions sobre el tancament de caixes.
Avui: Pujol afirma que l’Estat no compleix ‘ni els mínims’.
El Punt: Pujol veu legítima la insubmissió fiscal si l’Estat no compleix l”obligació’ d’invertir.
La Vanguardia: Pujol insinúa la posibilidad de una huelga fiscal de los catalanes ante la baja inversión del Estado.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any