Notícies

Divendres  03.08.2007  13:26

Sarkozy accepta una investigació parlamentària sobre l'alliberament dels Sis de Benghazi i la venda d'armes a Líbia

El govern francès i libi han tancat un acord milionari de venda d'armes

Men?ame
 

El president francès Nicolas Sarkozy ha acceptat una comissió d'investigació parlamentària sobre la relació entre l'alliberament dels Sis de Benghazi i un acord milionari de venda d'armes entre els governs francès i libi. La intercessió del president francès fou important perquè es commutés la pena de mort i s'alliberés els sis sanitaris empresonats a Líbia des de feia vuit anys. La investigació ha estat fortament reclamada per l'esquerra.

La Companyia Europea de Defensa i Espai Aeronàutic (EADS) ha confirmat avui que una filial seva havia tancat dos contractes amb Líbia, a partir d'un acord entre els governs francès i libi, pels qual l'estat nord-africà adquireix míssils per valor de 168 milions d'euros i un sistema de comunicació per ràdio per 128 milions d'euros.

L'executiu francès, però, ha desvinculat les dues qüestions, al·legant que els acords es van començar a negociar fa divuit mesos. Amb tot, el ministre francès de Defensa, Hervé Morin, ha confirmat l'existència d'aquests contractes, que és previst que se signin en els propers dies.

Per part de Líbia, un alt responsable del govern ja va dir ahir al vespre que els contractes s'havien tancat.

Les especulacions, primer, i la confirmació, avui, de l'acord de venda d'armes ha generat polèmica a França, on diversos mitjans parlen de contra-partida a l'alliberament de les infermeres búlgares i el metge palestí.