Daniel Sirera ja és el nou president del Partit Popular de Catalunya

  • Alberto Fernández Díaz ha renunciat al càrrec i continuarà a l'Ajuntament

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.07.2007 - 18:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El comitè executiu del partit ha nomenat avui al vespre Daniel Sirera com a nou president del PP de Catalunya i cap del grup al Parlament, en substitució de Josep Piqué, que va dimitir ahir. La reunió ha durat poc més d’un quart d’hora i tot just després Sirera ha fet una conferència de premsa en què ha lloat la feina feta per Piqué al capdavant del partit. Tot i així, també ha fet autocrítica i ha dit que el PP de Catalunya no sempre havia estat a l’alçada de les circumstàncies.Sirera ha dit que vetllaria perquè el partit fos útil per tots els catalans i que ara mirava cap a les eleccions espanyoles, que el seu objectiu principal seria el de treballar per fer tornar el PP al govern espanyol. A més, també ha dit que Josep Piqué i Francesc Vendrell continuaven al partit com a militants de base i que era convençut que també treballarien de cara les eleccions.

Abans de la reunió del comitè executiu del PP de Catalunya, l’altre possible candidat a la presidència del partit, Alberto Fernández Díaz, ja havia renunciat al càrrec. Fernández Díaz continuarà com a dirigent del PP a l’Ajuntament i vice-secretari general del PP de Catalunya.

Rajoy: ‘Piqué ha fet tant com ha pogut’

Mariano Rajoy s’ha referit avui per primera volta a la dimissió de Josep Piqué com a president del PP a Catalunya. Rajoy ha dit que respectava la decisió, que Piqué havia fet tant com havia pogut i que ara el partit iniciava una nova etapa a Catalunya. Rajoy ha elogiat la trajectòria de Piqué: ‘Fou un ministre extraordinari, ha fet tant com ha pogut com a president del PP de Catalunya i ara ha decidit dimitir, i ho he de respectar, perquè la política no és pas fàcil i tot sovint és molt dura’.

La dimissió de Josep Piqué i de Francesc Vendrell, vice-secretari de coordinació i acció política, han fet esclatar la crisi del Partit Popular a Catalunya, que ja feia temps que es gestava. A la carta en què Piqué comunicava ahir a Rajoy la dimissió irrevocable, el polític català lamentava que haguessin malmenat la seva imatge en la societat catalana. Els altres partits catalans consideren aquesta dimissió una victòria de l’ala més dura del PP.

La dimissió de Piqué i Vendrell coincideix en el temps amb la imposició, forçada pel secretari general del PP, Ángel Acebes, d’una gestora del PP català perquè dirigeixi el partit fins a les eleccions espanyoles i adopti un discurs més dur. Piqué, a la carta que va enviar ahir a Rajoy, deia que es feia càrrec dels canvis, però, com que es feien per esfondrar la seva imatge pública, la seva dimissió era irrevocable. I és que la filtració dels canvis imposats per la direcció del PP a Catalunya va causar força malestar a la seu del partit a Barcelona. Ara, segons Europa Press, Rajoy va provar de persuadir ahir Josep Piqué de no dimitir i li va telefonar unes quantes vegades.

D’acord amb els canvis d’Acebes el poder es concentra en els caps de la campanya electoral: Daniel Sirera i Xavier Garcia-Albiol, que s’han d’encarregar de la direcció política i organitzativa del partit. Això relegava Rafael Luna, secretari general, i Francesc Vendrell, vice-secretari d’acció política, tots dos de la confiança de Josep Piqué, a segon terme. Ahir Daniel Sirera ja va comunicar que la direcció de campanya dirigiria el partit fins al nomenament d’un nou president, en una data no precisada.

Un Partit Popular més radicalitzat

El president de la Generalitat, José Montilla, va lamentar ahir la decisió de Piqué , perquè tem la deriva del PP, després de la dimissió, a Catalunya. Segons Montilla, amb Piqué era possible de dialogar-hi i d’arribar a acords (tot i una oposició dura), i la dimissió no és una bona notícia per a la política catalana ni per al PP.

Pels altres partits el PP de Catalunya esdevindrà més anticatalanista, sense Piqué. Segons Miquel Iceta (PSC), Catalunya perd un dirigent dialogant, Acebes guanya la partida i Rajoy s’ajup als sectors més extremistes del partit. Segons David Madí (CiU), la decisió de Piqué és prou comprensible, sobretot després de la imposició de la direcció del PP, incapaç d’entendre Catalunya. Finalment, per Xavier Vendrell (ERC), el PP s’aboca a la marginalitat perquè la línia Acebes no encaixa a Catalunya.

Enllaços
Arxiu de VilaWeb TV: Entrevista amb Josep Piqué: ‘Cal recuperar el prestigi de la política’.
El País: Texto íntegro de la carta de dimisión remitida por Josep Piqué a Mariano Rajoy.
Notícia relacionada avui a VilaWeb: La dimissió de Josep Piquè, als altres diaris.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any