S’inauguren les oficines centrals de l’ITER a Barcelona

  • Gestionaran els materials per construir el reactor de fusió més gran del món

VilaWeb
Redacció
28.06.2007 - 16:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El comissari europeu de Ciència i Investigació, Janez Potocnik, ha participat avui al migdia a la cerimònia d’inauguració de l’empresa comuna europea per a l’Iter i el desenvolupament de l’energia de fusió, Fusion For Energy, que té la seu a Barcelona. Potocnik ha dit que calia investigar l’energia nuclear de fusió perquè els combustibles fòssils seran pràcticament esgotats d’aquí a dos-cents anys.El comissari europeu, a més, ha dit que la Unió Europea aportaria la meitat dels components necessaris per la construcció del reactor de fusió més gran del món, l’Iter, que es farà a Cadarache (Occitània) en un projecte internacional en què també participen la Xina, el Japó, Corea del Sud, Rússia, la Índia i els Estats Units.

Actualment les oficines de l’Iter són en un edifici davant del parc de Diagonal Mar, i ja fa mesos que s’hi treballa, però és previst que el ministeri d’Educació i Ciència espanyol construeixi una seu nova a la zona del Fòrum, que formarà part del districte 22@ i on treballaran entre dues-centes i tres-centes persones. Segons ha dit la ministra espanyola d’Educació, Mercedes Cabrera, és previst que el nou edifici s’inauguri el 2010.

Les oficines de l’Iter a Barcelona s’encarregaran de la recerca i la compra de materials per al reactor de Cadarache, però també inclouran un centre d’investigació, segons ha dit avui a l’acte el conseller d’Economia de la Generalitat, Antoni Castells. Per la seva banda, el tinent d’alcalde de Barcelona William Carnes, que també ha participat a l’acte, ha dit que les oficines de l’Iter serien un més dels equipaments del projecte 22@ i que eren una gran aposta per fomentar el creixement sostenible i la innovació des de Barcelona.

L’Iter ha de ser el reactor més avançat del món i hauria de permetre generar energia neta il·limitadament. A més, segons els investigadors, es tracta d’una tecnologia que no comporta riscos per a la població ni per al medi, al contrari que les actuals centrals de fissió nuclear.

Els detractors de l’Iter, creuen que la inversió que s’hi dedica, de deu mil cinc-cents milions d’euros, no es podrà recuperar perquè els experiments que s’han fet fins ara en el camp de la fusió nuclear no han permès generar més energia que la que es gasta per funcionar. Però segons Jerome Pamela, membre del projecte de l’Iter, la fusió serà la font principal d’energia elèctrica al món en, com a molt, un segle. De fet, els requeriments tècnics per al projecte són immensos, perquè es tracta d’un procés que imita el del Sol i en el qual es fusionen àtoms d’hidrogen a temperatures altíssimes per crear isòtops més pesats, de manera que s’allibera molta energia.

Cadarache va passar al capdavant d’una candidatura Japonesa per allotjar l’Iter, però abans, la candidatura de la ciutat occitana ja havia guanyat la de Vandellòs, que també aspirava a ser seu de l’Iter.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any