L’alto-el-foc d’ETA s’ha trencat a mitjanit

VilaWeb
Redacció
06.06.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’alto-el-foc d’ETA s’ha suspès a mitjanit, tal com havia anunciat ahir l’organització en aquest comunicat (traducció catalana). ETA diu que ara tots els fronts són oberts i responsabilitza el govern espanyol de la situació actual. La nova situació deixa poc marge a l’optimisme, per molt que Arnaldo Otegi hagi dit que encara veia possible que un nou procés de diàleg donés fruits. José Luis Rodríguez Zapatero, que ha demanat unitat als partits, dilluns es reunirà amb Mariano Rajoy a la Moncloa.El president espanyol ha dit que el seu govern havia fet tots els esforços Otpossibles per assolir la pau al País Basc i ha demanat a la resta de forces polítiques que facin un front comú. Però des del PP, Mariano Rajoy ha insistit que no es pot negociar amb ETA i que cal tornar al pacte antiterrotista, i ha acusat Zapatero de ser ambigu.

Avui és previst que faci una declaració pública el lehendakari Juan José Ibarretxe. De moment, en nom del govern basc, ahir va parlar la portaveu Miren Azkarate, qui va dir a ETA que el dret de decidir del poble basc s’havia d’assolir mitjançant vies democràtiques i pacífiques.

La reacció de Batasuna va arribar ahir a la tarda. El portaveu Arnaldo Otegi va reclamar prudència, serenitat i responsabilitat a totes les parts implicades en el procés per a assolir la pau al País Basc i va dir que, ara, l’acord és possible. Otegi considera que el trencament de la treva és responsabilitat única i exclusiva d’ETA, però que el fracàs i el col·lapse del procés són responsabilitat del govern espanyol i del PNB.

Catorze mesos de treva

ETA va declarar un alto-el-foc unilateral el 22 de març de 2006, a través d’un comunicat enviat a diversos mitjans de comunicació bascos. En aquell comunicat l’organització afirmava que prenia la decisió amb l’objectiu d’impulsar ‘el procés democràtic necessari a Euskal Herria’, un procés que els estats espanyol i francès haurien de ‘respectar, sense la més mínima limitació’.

En els quinze mesos que ha durat la treva ETA i el seu entorn polític han reclamat gestos de l’estat espanyol que no han tingut lloc. Especialment gestos cap als presos d’ETA i per la legalització de Batasuna. L’avís més seriós al respecte va tenir lloc el 30 de desembre de l’any passat quan ETA va fer esclatar un cotxe bomba a l’aparcament de la terminal T4 de l’aeroport de Madrid, causant la mort de dues persones. En el comunicat de reivindicació d’aquell atemptat ETA afirmava que l’alto-el-foc seguia en vigor, però tothom donava per fet que era impossible mantenir-lo. La prohibició que Batasuna, a través de la marca ASB, es pogués presentar a les eleccions municipals i forals de Navarra i les dificultats que van trobar en nombroses poblacions les candidatures d’ANB van fer que encara augmentés més la sensació que el procés iniciat el març de 2006 tenia els dies comptats.

Cas De Juana

Enmig d’aquest clima, el ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va afirmar ahir que quan el pres Iñaki de Juana Chaos rebi l’alta mèdica no complirà la condemna a casa seva. De Juana es recupera a l’hospital de Sant Sebastià d’una vaga de fam i encara li queda un any de presó per complir.

Enllaços
Notícia relacionada: Anàlisi de la situació al País Basc en clau catalana.
Fòrum i enquesta de VilaWeb: Com analitzeu el trencament de l’alto-el-foc per part d’ETA?
Text original del comunicat d’ETA i traducció al català (pdf).
Àudio: Compareixença d’Arnaldo Otegi.
Vídeo de la compareixença de Zapatero .
Declaració del govern basc arran de l’anunci d’ETA.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any