L’Ajuntament de Barcelona despèn 524.000 euros en llicències de Microsoft Office

  • Segons fonts de l'administració, fer servir exclusivament programari lliure seria massa car

VilaWeb
Redacció
24.05.2007 - 15:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell Rector de l’Institut Municipal d’Informàtica de Barcelona (IMI) ha acordat de comprar sis mil llicències de Microsoft Office 07 per 524.000 euros a fi de renovar els paquets ofimàtics dels treballadors de l’ajuntament, que ja tenen deu anys (Office 97). Fonts de l’IMI han dit a VilaWeb que passar ara a fer servir exclusivament programari lliure com l’Open Office resultaria massa car, perquè moltes aplicacions depenen de Microsoft.Voluntat d’impulsar el programari lliure

Ara, el juliol del 2004 el tripartit municipal va aprovar una mesura de govern, presentada pel regidor de Ciutat del Coneixement, Jaume Oliveras (ERC), comprometent el govern de la ciutat a fomentar el programari lliure i a fer migrar els sistemes de l’ajuntament i d’organismes dependents al programari lliure. Així mateix, el Consell Rector de l’IMI va acordar, tot just fa sis mesos, d’instal·lar, d’una manera generalitzada, als ordinadors de l’administració municipal, el paquet ofimàtic lliure i gratuït Open Office, capaç de fer les mateixes funcions que el Microsoft Office.

Queixa a Jordi Portabella

Per tot plegat, un dels membres del Consell Rector de l’IMI ha enviat una carta de queixa al segon tinent d’alcalde de l’ajuntament, Jordi Portabella, també membre del Consell Rector de l’IMI. A la missiva li recrimina que a la reunió del Consell Rector que va acordar la compra del Microsoft Office 07 no fes res per evitar-la, essent així que el programa d’ERC defensa la migració de l’administració al programari lliure.

Massa car

L’Open Office és gratuït i no caldria pagar llicències, però començar a fer-lo servir ara seria molt més car que no comprar les llicències de Microsoft Office 07, segons que han dit a VilaWeb fonts de l’IMI. Entre més coses, perquè una vuitantena d’aplicacions utilitzades pels treballadors municipals funcionen amb Microsoft Office i s’haurien d’adaptar de cop a l’Open Office, i això sí que s’hauria de pagar.

Segons les mateixes fonts, l’administració ha produït sis milions de documents amb programari Microsoft. Això significa que, tan sols hi hagués un 2% d’errors a l’hora d’obrir-los amb Open Office, els treballadors haurien de dedicar massa hores a esmenar-los. També indiquen que les llicències de Microsoft s’han comprat en un programa de tres anys i que, mentrestant, treballaran per fer més viable el canvi al programari lliure.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any