L’Ajuntament de Barcelona es gasta 524.000 euros en llicències de Microsoft Office

VilaWeb
Redacció
24.05.2007 - 15:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell Rector de l’Institut Municipal d’Informàtica de Barcelona (IMI) ha acordat comprar sis mil llicències del paquet Microsoft Office 07 per 524.000 euros per tal de renovar els paquets ofimàtics dels treballadors de l’ajuntament, que ja tenen deu anys (Office 97). Segons han dit fonts de l’IMI a VilaWeb, passar ara a fer servir només paquets de programari lliure com l’Open Office resultaria massa car perquè hi ha moltes aplicacions que depenen del programari de Microsoft.Voluntat d’impulsar el programari lliure

Cal tenir en compte que, tot i aquesta compra, el juliol del 2004 el tripartit municipal va aprovar una mesura de govern presentada pel regidor de Ciutat del Coneixement, Jaume Oliveras (ERC), que comprometia el govern de la ciutat a fomentar el programari lliure i començar la migració dels sistemes de l’ajuntament i organismes dependents cap a l’ús del programari lliure. A més el Consell Rector de l’IMI va acordar tot just fa sis mesos distribuir de manera generalitzada, entre els ordinadors de l’administració municipal, el paquet ofimàtic lliure i gratuït Open Office, capaç de fer les mateixes funcions que el Microsoft Office.

Queixa a Jordi Portabella

Per tot plegat, un dels membres del Consell Rector de l’IMI ha enviat una carta de queixa al segon tinent d’alcalde de l’ajuntament, Jordi Portabella, que també és membre del Consell Rector de l’IMI. Li recrimina que, malgrat que el programa d’ERC defensa la migració de l’administració al programari lliure, a la reunió del Consell Rector on es va acordar la compra del Microsoft Office 07 no fes res per evitar-la en favor de l’Open Offcie.

Massa car

D’una altra banda però, fonts de l’IMI han dit a VilaWeb que, malgrat que l’Open Office és gratuït i no caldria pagar llicències, començar a fer-lo servir ara seria molt més car que no comprar les llicències de Microsoft Office 07. Hi ha una vuitantena d’aplicacions que fan servir els treballadors municipals que funcionen amb el paquet ofimàtic de Microsoft i s’haurien d’adaptar de cop per a l’Open Office, cosa que caldria pagar.

A més, les mateixes fonts asseguren que l’administració ha generat sis milions de documents amb el programari de Microsoft i que han calculat que, només que hi hagués un 2% d’errors a l’hora d’obrir-los amb l’Open Office, els treballadors haurien de dedicar massa hores per arreglar-los. De totes maneres, asseguren que les llicències de Microsoft s’han comprat en un programa de tres anys i que mentrestant treballaran per fer més viable el canvi al programari lliure.

Enllaços
Més notícies, a VilaWeb Tecnologia i Ciència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any