Un llibre retrata les famílies de l’esquerra independentista

  • Roger Buch, que n'és l'autor, obre un bloc perquè els lectors hi puguin fer comentaris

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.05.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui arriba a les llibrerires ‘L’esquerra independentista avui’ (Columna), del politòleg Roger Buch. Aquí en podeu llegir la introducció. Segons que ha explicat l’autor a VilaWeb, el propòsit era de fer una fotografia del moviment independentista avui, no pas un film, i fer-la amb criteris temàtics, no cronològics. Buch, que des de fa anys prepara una tesi sobre el PSAN, ha obert un bloc en què publica apunts relacionats amb el llibre i anima els lectors a fer-hi comentaris.Quatre grans famílies

Situat en el rol de cronista, Roger Buch classifica les famílies independentistes en quatre categories: polítiques parlamentàries, polítiques extraparlamentàries, cíviques i sociològiques. Fa especial esment de les extraparlamentàries o revolucionàries i de les cíviques, que considera que són les més desconegudes. Buch explica que el seu designi era d’oferir un retrat de l’independentisme des de fora, com a observador extern, sense la menor voluntat d’incidir-hi o de fer-ne valoracions. Això sí: el ‘fotògraf’ actua amb coneixement de causa, car participa en grups de recerca sobre partits polítics, és autor d’un llibre sobre el PSAN i ha intervingut en obres col·lectives sobre els partits polítics catalans del segle XX i sobre els setanta anys d’història d’ERC.

El llibre, amb pròleg de Jordi Porta, té més de tres-centes pàgines, inclou aquests capítols i és un encàrrec de Columna Edicions. Després d’aclarir la sopa de lletres de les organitzacions independentistes revolucionàries (OSAN, CAJEI, PSAN, MDT, CUP, CUA…), Buch se centra en aspectes temàtics, com ara els elements d’identitat, les formacions musicals, els festivals i les mostres de cultura popular, la presència a internet o la relació amb els grups okupes i antisistema. Quant a àmbit territorial, se cenyeix bàsicament al Principat, amb alguns apunts sobre les Illes i el País Valencià.

Contextualització

Segons que explica ell mateix, la metodologia de treball del llibre ha consistit a recopilar informació i a entrevistar-se amb militants i dirigents. Gràcies a les noves tecnologies, molta informació és treta de webs, fòrums i blocs. En aquest cas, la feina ha consistit a destriar-ne les dades més significatives. La segona part del llibre inclou molta informació sobre l’entorn d’aquestes organitzacions, car Buch defensa que la contextualització és cabdal per a entendre el fenomen i l’augment de la consciència independentista en la societat catalana des de final del franquisme fins a l’actualitat.

Sobre la fragmentació present i passada del moviment independentista, Buch creu que és una característica comuna dels grups extraparlamentaris de qualsevulla ideologia, siguin d’extrema dreta, d’extrema esquerra o ecologistes. En aquest sentit, diu que té molt d’interès a comprovar els resultats electorals de les Candidatures d’Unitat Popular del 27 de maig vinent, una experiència unitària en el món local, que de moment ha fracassat en l’intent de fer el salt al domini nacional, com es va demostrar en el referèndum de la constitució europea.

El llibre es presentarà dijous a la seu d’Òmnium Cultural de Barcelona, amb l’assistència de l’autor, l’escriptor Hèctor López Bofill, i el periodista David Bassa.

Enllaços
Bloc sobre el llibre.
Introducció del llibre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any