Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  05.05.2007  06:00

Triomf històric de l'independentisme a Escòcia

Els laboristes perden l'hegemonia i els liberals tenen la clau del govern

Men?ame
 

Els resultats definitius de les eleccions escoceses, que es van conèixer ahir al vespre, van confirmar uns excel·lents resultats per als independentistes de l'SNP que lidera Alex Salmond. Per primera vegada, han aconseguit superar el Partit Laborista per un escó, 47 a 46, i n'han pujat 20 respecte a la darrera convocatòria electoral, sumant vots i diputats arreu del país. Els laboristes, hegemònics els darrers 50 anys, n'han perdut 4 i han justificat la davallada pel desgast en el govern.

Els Liberal Demòcrates han aconseguit 17 escons i els conservadors, 16. Els Verds, també independentistes, han aconseguit dos diputats, i el darrer escó correspon a la independent Margo MacDonald, que se situa a l'esquerra de l'SNP. En canvi, els Socialistes Escocesos, l'altre grup independentista de la cambra escocesa, no han obtingut representació. El recompte de vots ha estat caòtic i es calcula que un de cada deu vots ha estat anul·lat per problemes tècnics.

Escenari postelectoral

Amb aquests resultats, els liberals tenen la clau del futur govern: poden reeditar un pacte amb els laboristes, com els darrers vuit anys, o poden optar per un canvi i aliar-se amb l'SNP d'Alex Salmond. Nicol Stephen, líder dels Liberals Demòcrates, ha repetit durant la campanya que el seu partit té moltes coincidències amb l'SNP, recollint segurament una sensació molt àmplia que cal un canvi a Escòcia després de cinquanta anys d'hegemonia laborista. També és cert que els liberals són contraris al referèndum d'independència que Salmond s'ha compromès a convocar l'any 2010 en cas de governar.

Gal·les

Mentrestant a les eleccions gal·leses els resultats definitius atorguen 26 escons als laboristes, que en baixen tres, els mateixos que pugen que els nacionalistes del Plaid Cymru, que en tenen 15. Els conservadors es mantenen amb 12 i els liberals amb 6.