Bayrou diu, després del debat electoral d’anit, que no votarà Sarkozy

  • No dóna suport explícit a Ségolène Royal, però critica durament el candidat de la UMP

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.05.2007 - 07:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’endemà del debat televisiu entre Nicolas Sarkozy i Ségolène Royal, el president de la UDF, François Bayrou, ha dit que no votaria pas el candidat de la UMP a la segona tanda dels comicis, que es farà diumenge, en unes declaracions fetes al diari Le Monde. Tot amb tot, Bayrou no ha donat suport explícit a Royal; ‘ara per ara no sé què faré, però començo a saber què no faré’, ha dit Bayrou, que fins ara s’havia mostrat equidistant respecte d’ambdós candidats.En una conferència de premsa molt esperada, la setmana passada, Bayrou no va donar pas cap consigna de vot als seus electors amb vista a la segona tanda. Ara, divendres ja va criticar Sarkozy, a qui va acusar de provar d’impedir el debat televisiu que va mantenir dissabte amb Royal.

El debat d’ahir

Al debat d’ahir, els dos candidats van intercanviar, durant dues hores i mitja, retrets, especialment Royal, que va arribar a qualificar de políticament immoral el seu adversari. Sarkozy va acorralar la seva contrincant demanant-li detalls concrets de les seves propostes i va aguantar, sense crispar-se, els atacs de la candidata. La transcripció del debat la podeu trobar aquí.

Les enquestes continuen donant la victòria al candidat conservador, però també indiquen que la candidata socialista s’hi ha acostat molt, sobretot des de dissabte, després del debat televisat amb Bayrou. Segons el darrer sondatge d’Ipsos, Sarkozy obtindrà el 52% dels vots i Royal, el 48%.

Cap als vots de Bayrou

Aquestes últimes hores, Sarkozy i Royal han multiplicat els gestos adreçats al centrista François Bayrou, perquè els vots dels seus seguidors seran decisius per a determinar el guanyador de les eleccions.

Sarkozy ja va dir que el seu partit, la UMP, volia formar un executiu amb membres del partit de centre, la UDF, i va recordar que Bayrou havia format govern amb la dreta: del 1995 al 1997 va ser ministre d’Educació d’Alain Juppé. Per la seva banda, Royal no va descartar de fer primer ministre Bayrou mateix, si esdevé presidenta. Això sí, va dir que era una opció poc probable. I és que la socialista ha d’acontentar, alhora, els partits d’extrema esquerra, que van obtenir un 10% dels sufragis a la primera tanda.

Dels sis milions de vots que va aconseguir Bayrou a la primera tanda (un 18,57%), les enquestes diuen que la majoria, un 41%, aniran a Royal i un 32%, a Sarkozy. La resta, votarà en blanc.

Enllaços
Le Monde: François Bayrou, à l’issue du duel télévisé : ‘Je ne voterai pas pour Sarkozy’.
Libération: Après le débat, Bayrou ne votera pas Sarkozy.
Bloc especial de VilaWeb de seguiment de les eleccions franceses.
Le Figaro: François Bayrou : ‘Je ne voterai pas pour Sarkozy’.
L’Independant: Un débat rendu viril par S. Royal face à N. Sarkozy restant correct.
Midi Libre: Ségolène Royal : ‘Pour une France paisible, créative, imaginative’ / Nicolas Sarkozy : ‘En France, il ne peut pas y avoir de droits sans devoirs’.
Fragments dels moments més tensos del debat: discapacitats, energia nuclear,
inseguretat, política econòmica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any