El portal social de notícies Digg.com, col·lapsat pels usuaris

  • En protesta per l'eliminació d'una notícia sobre la clau que permet de copiar els HD-DVD

VilaWeb
Redacció
02.05.2007 - 16:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un dels portals de notícies de tecnologia més importants de la xarxa, Digg.com, es va col·lapsar dimarts per una protesta dels seus usuaris. Tot va començar amb una notícia que publicava un codi útil per a invalidar el sistema anticòpia dels DVD d’alta definició (HD-DVD), si es fa servir amb el programari adequat. Doncs bé, per evitar dificultats legals amb la legislació antipirateria dels EUA els responsables de Digg.com van eliminar-la.Però, en el moment d’eliminar-la, la notícia ja havia rebut setze mil vots dels usuaris i els internautes s’ho van prendre com un atac a la llibertat d’expressió. En resposta, van començar a publicar una infinitat de notícies (foto) que contenien el codi o enllaços a pàgines on també s’havia publicat. Els responsables de Digg.com van provar d’aturar-ho, i fins i tot van esborrar alguns comptes d’usuari, però el resultat va ser que Digg.com va estar, unes quantes hores, fora de servei. La revolta va funcionar: Kevin Rose, fundador de Digg.com, va explicar a The Digg Blog per què havien suprimit la xifra i va comprometre’s a no esborrar més notícies que incloguessin el codi. No sols això, també ell el va publicar.

Ara, el codi s’ha publicat a milers de pàgines de tot el món i fins i tot ha sorgit un bloc que el té com a domini i que parla de la censura i de la persecució de què són objecte els qui el publiquen.

Digg.com, un dels portals més llegits d’internet, té per fi la promoció social de notícies: els usuaris voten per decidir quines es publiquen i quines no, i en quin ordre. A més, també s’hi poden afegir comentaris. De fet, l’eix fonamental de la pàgina és la participació dels usuaris, que hom estima que sumen un milió. Entre els blocaires que escriuen en anglès, és molt conegut l’anomenat ‘efecte Digg’: un bloc que surti a la portada d’aquest portal rep una allau de visites tal que pot saturar-lo.

Enllaços
Gizmodo.com: Digg Riot in Full Effect Over Pulled HD-DVD Key Story.
Slashdot.com: Digg.com Attempts To Suppress HD-DVD Revolt.
Texyt.com: Digg fights user revolt over HD-DVD ban.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any