Notícies

Divendres  27.04.2007  07:04

Maragall diu que Zapatero el va fer plegar perquè preferia Montilla de president

Castells entén l'ex-president perquè ha estat 'injustament maltractat'

Men?ame
 

Pasqual Maragall explica que José Luis Rodríguez Zapatero va obligar-lo a deixar de presidir la Generalitat perquè hi preferia José Montilla, i ho explica en una entrevista a la revista L'Avenç, que sortirà a la venda dilluns. També diu que fou traït pel president espanyol durant el procés de reforma de l'estatut. Avui tots els partits hi han dit la seva. Del govern es destaca la reacció d'Antoni Castells, que entén Maragall perquè ha estat injustament maltractat.

Artur Mas (CiU) creu que això demostra que el PSC és un satèl·lit del PSOE; Marina Llansana (ERC) entén Maragall, però es demana per què el president ha trigat tant a manifestar això; Josep Piqué (PP) comparteix les paraules de Maragall perquè, per ell, és evident que el procés de reforma de l'estatut ha estat una història de traïcions.

L'únic que ha lamentat l'actitud de Maragall ha estat el representants d'ICV, Jordi Guillot, que troba les declaracions desafortunades.

Les paraules de Maragall

A l'entrevista amb L'Avenç, Maragall explica dos moments especials en la relació amb el president espanyol: el primer, durant un consell nacional dels socialistes catalans, en què Zapatero fou convidat (el mes de febrer de 2006), quan ell i Montilla es van reunir per separat amb un grup d'empresaris catalans; el segon, arran de l'acord amb Artur Mas per tancar les desavinences amb l'estatut. Per tot això Maragall sosté que Zapatero ha passat de la ideologia federalista al felipisme, i se sent traït pel dirigent espanyol, especialment quant al procés estatutari.

Maragall també reconeix pressions del PSOE per respondre amb contundència a l'entrevista de Josep-Lluís Carod-Rovira amb membres d'ETA a Perpinyà. Una entrevista, recordem-ho, que va acabar amb el cessament de qui llavors era conseller en cap del govern català. Tot amb tot, afirma que no es penedeix d'aquella decisió.

Dimecres, el diari italià Europava publicaruna altra entrevista amb Maragall, que deia que l'esforç per reformar l'estatut no havia pagat la pena.