Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  22.04.2007  06:00

Sarkozy i Royal comencen la campanya de la segona tanda, a la recerca dels vots de Bayrou

Participació rècord en la primera tanda de les eleccions presidencials · Sarkozy guanya a Catalunya Nord · El primer sondatge sobre la segona tanda atorga una victòria clara a Sarkozy

Men?ame
 
Nicolas Sarkozy, amb un 29,8% dels vots ha guanyat la primera tanda de les eleccions presidencials franceses, seguit de la socialista Ségolène Royal, amb un 26%. Tots dos s'enfrontaran en la segona tanda per a la presidència de la república, el dia 6 de maig.
Tant Sarkozy com Royal han cridat a agrupar al seu voltant el vot de les candidatures menors. Però Bayrou no ha donat cap indicació de vot als seus seguidors i tot indica que la segona tanda de campanya serà una cursa per a sumar el més gran nombre possible de vots centristes. François Bayrou, ha obtingut el 18,7& dels vots mentre que Jean-Marie Le Pen només ha aconseguit l'11,5%. La major part dels partits menors de l'esquerra han anunciat el seu suport a Royal mentre que l'extrema dreta s'ha mostrat poc entusiasmada amb Sarkozy.

A la Catalunya Nord els resultats oficials de les eleccions han donat la victòria a Sarkozy amb el 32% dels vots, seguida de Royal amb el 24% i Bayrou i Le Pen empatats amb el 14%. A Perpinyà ha guanyat també Sarkozy.

Participació rècord

La participació en les eleccions presidencials franceses ha estat molt alta situant-se a prop del 85% de l'electorat. Alguns analistes ho atribueixen a la mobilització del vot jove i el dels suburbis, que en teoria afavoreix els candidats d'esquerra.

L'elevat nombre d'indecisos, superior al 30%, fa que François Bayrou i Jean-Marie Le Pen puguin aspirar a fer-se un lloc a la segona tanda, com ja va fer aquest darrer fa cinc anys.

Els francesos d'ultramar van començar a votar ja ahir. L'avançament, que és una novetat d'aquesta convocatòria electoral, es fa per evitar que votin quan, per la diferència horària, ja són públics els resultats de l'escrutini. La participació a indrets com Saint-Pierre-et-Miquelon, Martinica, Guadalupe o la Guaiana és molt més elevada que no pas el 2002.

Segona tanda

La segona tanda serà el 6 de maig. Si Sarkozy i Royal es disputen la presidència aquell dia, segons el sondeig de TNS Sofres, seria el conservador qui guanyaria amb un 53% de vots, mentre que la socialista n'obtindria el 47%. L'enquesta d'Ipsos dóna uns resultats similars: 53,5% de vots per a Sarkozy i 46,5%, per a Royal. Però cal tenir en compte que, durant tota la campanya, Bayrou ha omplert de gom a gom els mítings i, si passés a la segona ronda i hagués de competir amb Sarkozy, seria el guanyador, segons els analistes polítics.

Thuram contra Sarkozy

El defensa del Barça, el francès Liliam Thuram, s'ha mostrat crític, una vegada més, amb les tesis que defensa Nicolas Sarkozy. En unes declaracions a COMRàdio, Thuram ha dit que Sarkozy 'juga amb la por i ha banalitzat el discurs racista del Front Nacional'. El futbolista veu perillosa l'estratègia del candidat conservador i recorda que la revolta als barris perifèrics de París, fa un any i mig, la van protagonitzar ciutadans francesos que no troben el seu lloc en la societat.

Men?ame