Rebutjades les esmenes d’ERC, CiU i ICV a l’estatut aragonès

  • Els tres grups consideren que el text discrimina el català a la Franja

VilaWeb
Redacció
12.04.2007 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comissió general de comunitats autonònomes del Senat ha donat avui el vist-i-plau al projecte d’estatut aragonès (pdf) tal com va sortir del Congrés dels Diputats. La majoria de grups han rebutjat les set esmenes presentades per ERC, CiU i ICV, dues de les quals demanaven l’oficialitat del català a la Franja. Després del tràmit d’avui, el projecte ha quedat llest perquè el voti i l’aprovi el ple de la cambra alta el proper dia 18.L’estatut es va aprovar al Congrés amb el suport del PSOE, PP, IU, PNB, CC i també de CiU, malgrat la seva esmena. Esquerra, Iniciativa, Nafarroa Bai i EA van abstenir-se i l’únic vot contrari va ser el de la Xunta Aragonesista.

Pel català a la Franja

Esquerra, Iniciativa i CiU reclamen la reforma de l’article 7 del projecte d’estatut, que fa referència a la necessitat de protegir les llengües (en plural) que es parlen a l’Aragó, però sense anomenar-les. Tots tres grups consideren que el redactat actual és massa genèric i han fet sengles propostes per a modificar-lo. El grup d’ERC vol que l’estatut digui que el català i l’aragonès, llengües pròpies de l’Aragó, ‘són oficials als territoris respectius ‘ i que s’han de garantir els drets i deures dels parlants. CiU també reclama que l’estatut faci referència a la cooficialitat del català i de l’aragonès, com ja estableix la llei de patrimoni del govern aragonès aprovada el 1999. Per últim, ICV demana que quedi per escrit que el català i l’aragonès són ‘llengües pròpies de l’Aragó’.

L’actual redactat de l’article 7 tampoc no agrada a la Institució Cultural de la Franja de Ponent, perquè ignora i discrimina el català.

A més de les esmenes sobre la llengua, Esquerra n’ha presentades dues més: l’una, contrària a la participació preeminent del govern aragonès en el Patronat de l’Arxiu de la Corona d’Aragó; i l’altra, sobre la regulació dels recursos hídrics.

Enllaços
Projecte d’estatut aprovat pel Congrés i remès al Senat (pdf).
Contingut de les esmenes presentades per ERC, ICV i CiU.
Web del Parlament d’Aragó: Informació sobre tots els passos que ha seguit l’estatut.
Transcripció (pdf) del debat i votació de l’estatut al Congrés dels Diputats (15-3-07).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any