El nou grup editorial Ara té cinc segells especialitzats

  • Ernest Folch, el director editorial, n'ha presentat el programa, que preveu la publicació anual d'una seixantena de títols

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.03.2007 - 19:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’editorial Ara Llibres i la cooperativa de serveis editorials Critèria, que pertanyen al grup Cultura 03, s’han fusionat per crear Ara, una empresa amb cinc segells editorials: Ara Llibres (no-ficció), Now Books (publicació en llengües diverses), Amsterdam (ficció), Alisis (best-sellers) i Ara idees (l’antiga Critèria, creació de continguts). Entre les novetats es destaca la publicació en xinès de ‘Els secrets de la felicitat’ de Sebastià Serrano.El director editorial d’Ara, Ernest Folch (a la foto), ha dit que el grup tenia la voluntat d’establir acords integrals amb els autors (contractes que vinculen l’autor a l’editorial amb futurs llibres, col·laboracions a revistes del grup… De moment, ja n’han signats Sebastià Serrano, Eudald Carbonell i Lluís Busquets), d’apostar per autors joves poc coneguts i per autors desconeguts, i d’invertir 100.000 euros en màrqueting i publicitat. La previsió d’Ara és de publicar una seixantena de títols anuals, repartits entre tots els segells.

Folch també ha explicat que Ara Llibres (el segell originari) mantindria la no-ficció i proposaria ‘instant books’ (llibres lligats a l’actualitat). Glòria Gasch continuarà dirigint el segell, que augmentarà la publicació anual de títols: si el 2006 en va publicar 25, enguany en traurà 45. Dels títols més recents, pensats per a Sant Jordi, Folch ha esmentat el de Pepe Rubianes, ‘Me’n vaig’ (també sortirà en espanyol a Now Books), que ofereix aspectes de la seva biografia, de les seves vivències a l’Àfrica, detalls de la persecució soferta arran d’unes declaracions sobre la unitat d’Espanya a TV3. Ara Llibres també aposta pel llibre de l’arqueòleg Eduard Carbonell, ‘El naixement d’una nova consciència’; i pels volums mediàtics: ‘Caçadors de paraules’ (programa de TV3 presentat per Roger de Gràcia), ‘El bloc de Pere Brunet’ (el protagonista de la sèrie ‘Porca Misèria’, que interpreta Joel Joan); i ‘On vols anar a parar’ de Llucià Ferrer.

Així mateix, Folch ha avançat els títols d’Ara Llibres que sortiran aviat: ‘Un any de divorciat’ de Josep M. Fonalleras; ‘T’estimo, mestre’ (en què Xavier Rubert de Ventós, Ferran Adrià i més parlen dels seus mestres); les millors tires del ninotaire de La Vanguardia Toni Batllori; un llibre escrit per Xavier Vendrell, vice-secretari general d’ERC, que encara no té títol. També passa a aquest segell un dels llibres que actualment es ven més a França (‘Breu història del futur’ de Jacques Attali), un dels més venuts a Itàlia (‘Enquesta sobre Jesús’) i un dels més venuts a Alemanya (‘Notícies d’un univers desconegut’ de Frank Schätzing).

Sebastià Serrano en xinès

Ernest Folch ha anunciat, a més a més, que el segell Now Books, dedicat a llibres en llengües diferents del català, publicarà en xinès i a la Xina ‘Els secrets de la felicitat’ de Sebastià Serrano. Aquest títol és el de més èxit fins ara de l’editorial, amb 38.000 exemplars venuts. En xinès se’n farà una primera edició de 20.000. Folch ha recalcat que era la primera editorial catalana que editava un autor a la Xina. Cultura 03 té des de fa un parell d’anys una oficina oberta en aquell país. Now Books, també inclourà llibres en espanyol, però Folch ha puntualitzat: ‘És un punt de suport, però no serà mai la columna vertebral del nostre projecte.’

El segell Amsterdam publicarà títols de ficció, deu enguany, siguin originals, siguin traduccions. El dirigirà Izaskun Arretxe. Les tres primeres propostes, de traduccions, són: ‘A Thousand Splendid Suns’ de Khaled Hosseini, ‘Against the Day’ de Thomas Pynchon (un autor fins ara inèdit en català) i ‘The Bastard of Istanbul’ de la turca Elif Shafak, que, com el Nobel Pamuk, ha estat processada dues vegades i viu exiliada als Estats Units. Quant a originals, Arretxe ha parlat de ‘un llibre peculiar’: ‘Corol·lari català’ de Miquel de Palol i Valentí Gómez.

Ernest Folch ha fet saber, igualment, que Ara havia arribat a un acord amb la llibreria 22 de Girona, que convoca el premi Just M. Casero, per publicar-ne l’obra guanyadora, que fins ara publicava Empúries. ‘És, ha dit Folch, una mostra de l’interès que tenim pels autors joves i desconeguts.’

Best-sellers d’encàrrec

El segell Alisis (els vents) es dedicarà a best-sellers catalans. Segons Folch: ‘Treballem per descobrir els grans forats del mercat i l’editora, Gemma Cera, en fa l’encàrrec. Tenim cinc projectes en cartera i en podem avançar dos: ‘El laberint de la felicitat’ d’Àlex Rovira, que abans de sortir ja se subhasta a més llengües; i ‘El testament de Moisès’ de Lluís Busquets, que sortirà al setembre. Busquets és autor d’un llibre que ha tingut molt bona acollida, ‘Última notícia de Jesús el Natzarè’ (Proa), i ha signat un acord integral amb Ara, per a la qual també ha emparaulat un llibre de no-ficció.

La constitució d’Ara neix en plena concentració de l’edició catalana, amb el Grup 62, que aplega els segells més importants del mercat (Edicions 62, Proa, Columna, Empúries, Planeta en català, Destino en català…). Segons Folch, el gran envit del Grup 62 no és la novetat, amb la qual Ara pot competir, sinó el fons. Per això ha dit: ‘Moviments com el nostre, en veurem de semblants ben aviat, perquè el mercat es ressituarà i es dinamitzarà.’

Ernest Folch (Barcelona, 1972) va ser el director literari del Grup 62 fins l’octubre de l’any passat, després de la fusió dels segells catalans de Planeta i d’Enciclopèdia dins el Grup 62. Va deixar el càrrec per desavinences amb els responsables d’Enciclopèdia Catalana i va declarar que considerava ingovernable el nou grup, que li semblava impossible de treballar-hi sense conflictes continus. Llavors va anunciar la seva tornada a Ara Llibres per dirigir un projecte més gran i ambiciós. Folch va fundar Ara Llibres l’any 2002 i la va incorporar al grup Cultura 03 (amb el 50% de les accions de Folch i l’altre 50% de Cultura 03).

Coincidint amb la presentació del nou projecte editorial, s’han fet públiques les millores de la pàgina web, que inclouen una sèrie de vídeos (aplegats sota el logo Aratv), en què els autors de l’editorial parlen dels seus llibres i, fins i tot, en fan algun avançament. La intenció és de dinamitzar la pàgina, d’oferir continguts atractius i de facilitar el contacte dels lectors amb els autors. La renovació de continguts es farà cada setmana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any