ERC accepta portar al Parlament el debat de l’autodeterminació

  • El PSC 'deplora' l'actitud dels republicans · Mas evita posicionar-se sobre la proposta i augura la fi del tripartit

VilaWeb
Redacció
27.03.2007 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Demà comença al Parlament un debat extraordinari sobre el desplegament de l’estatut i, a última hora, ERC ha presentat una resolució (pdf) que defensa el dret del poble català a convocar un referèndum sobre l’autodeterminació si el Tribunal Constitucional espanyol fa una interpretació a la baixa de l’estatut. El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ja ha emès un comunicat en què diu que ‘deplora’ l’actitud dels republicans.Quan Vendrell va fer l’oferiment, CiU va emplaçar ERC a presentar una proposta formal a la cambra per poder debatre-la a fons. I això és el que demà faran els republicans.

La resolució diu que el pacte Mas-Zapatero ha propiciat lectures a la baixa de l’estatut i que, si hi ha una sentència negativa del Constituconal ‘la via autonomista quedarà en un atzucac’. Aleshores, diu ERC, ‘el poble de Catalunya ha d’exercir el seu dret democràtic a decidir la constitució d’un Estat propi dins la Unió Europea’. Pel portaveu republicà, Joan Ridao, aquesta resolució demostra que la proposta d’ERC és seriosa i no té retorn. Ridao afegeix que ‘ara la pilota és a la teulada de CiU’, que haurà de votar a favor o en contra de l’autodeterminació.

Doncs bé, el president de CiU, Artur Mas, ha declinat adoptar una posició sobre aquesta votació però sí que ha dit que si ERC presenta la resolució a favor de la via sobiranista, la continuïtat del tripartit serà inviable.

Rebuig del PSC

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha dit que ‘deplora’ l’actitud d’ERC perquè diu que amb aquesta decisió els republicans projecten una imatge de divisió dels tres socis. Iceta diu que no comparteix ni el contingut ni la forma de la proposta.

Per part d’Iniciativa, el portaveu Jaume Bosch ha emmarcat la proposta d’ERC als interessos del partit de cara a les eleccions municipals i ha dit que el debat de l’autodeterminació és massa seriós com per actuar d’aquesta manera.

Enllaços
Comunicat d’ERC.
Comunicat del PSC.
Comunicat d’ICV.
Comunicat d’Artur Mas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any