La CCRTV demana al govern català que pressioni per un acord entre TV3 i Canal 9

  • Esquerra demana la compareixença de Clos al Congrés

VilaWeb
Redacció
27.03.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell d’admninistració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) ha instat el govern català a propiciar un acord polític amb el govern valencià per a aconseguir la reciprocitat de les emissions entre TV3 i Canal 9, semblant al que existeix amb IB3. De fet, aquesta és l’única via que el govern català veu possible per a evitar el tancament de les emissions de TV3 al País Valencià.Aquest hauria estat l’objectiu de la trucada que ha fet Montilla al seu homòleg Francesc Camps, així com de la carta que el conseller Tresserras va adreçar ahir al conseller Rambla. També avui la direcció de TV3 ha emès un comunicat en què lamenta el tancament dels repetidors del País Valencià i aposta per l’acord de reciprocitat.

D’altra banda, aquest migdia, en la conferència de premsa posterior a la reunió de govern, el portaveu Joaquim Nadal, ha dit que aquesta és l’única fórmula perquè TV3 es pugui continuar veient al País Valencià. Nadal ha descartat taxativament pressionar el govern espanyol, tal com demana Acció Cultural. El conseller ha dit: ‘No hi ha cap possibilitat d’intervenció del Ministeri d’Indústria, a risc d’entrar en un conflicte competencial’. Segons Nadal, la Generalitat Valenciana és l’administració competent, en contra del què afirmen els informes jurídics d’Acció Cultural, segons els quals la norma del govern valencià envaeix competències estatals.

Per Nadal, l’única manera de garantir la continuïtat d’unes emissions que van començar de manera ‘alegal’ ara fa vint anys és aplicant els ‘principis de legalitat i reciprocitat’. Fonts del Departament de Cultura han explicat a VilaWeb que la carta que el conseller Tresserras va enviar ahir al conseller Rambla li reclama que no cessi les emissions fins que no hi hagi una reunió per parlar del possible acord de reciprocitat. ACPV ja es va pronunciar fa dies en contra d’aquest model, que va qualificar d”insatisfactori’.

Pressió a Joan Clos

Mentrestant, el portaveu d’Esquerra al Congrés dels Diputats, Agustí Cerdà, demanarà la compareixença del ministre d’Indústria espanyol, Joan Clos, perquè es pronunciï sobre el conflicte. Cerdà ha recordat que el ministeri va adoptar compromisos verbals amb Acció Cultural, quan Montilla n’era el titular, per assegurar la presència de TV3 a través de les freqüències digitals.

Però el ministeri s’ha desentès d’aquests compromisos perquè ara no els considera vàlids. A més, fonts de la secretaria d’estat de telecomunicacions han dit a VilaWeb que no podien intervenir-hi perquè legalment no era competència seva. El ministeri dóna per bons els arguments del govern valencià, segons el qual TV3 emet il·legalment, i pretén que en qüestions relatives a l’espai radioelèctric local la potestat sancionadora de les comunitats autònomes és superior a la del govern espanyol. I no solament això, sinó que també nega validesa als informes jurídics d’Acció Cultural, segons els quals la norma del govern valencià envaeix competències estatals.

També avui el president d’Acció Cultural, Eliseu Climent, ha demanat a Montilla, Saura i Carod que ‘no tirin per terra la feina feta durant vint-i-dos anys’.

Mentrestant, avui, dos funcionaris de la Generalitat Valenciana han demanat a ACPV que els deixés accedir voluntàriament als repetidors, però l’entitat s’hi ha negat.

Enllaços
Comunicats d’entitats i institucions contra la decisió del govern valencià.
Blocaires de MéSVilaWeb.
Especial de VilaWeb TV: Valencians amb TV3.
Comunicat amb què Acció Cultural del País Valencià demana el govern català que pressioni el ministeri de Clos.
Petició d’ERC perquè Joan Clos compareixi al Congrés dels Diputats.
Fòrum i enquesta de VilaWeb,
Campanya per internet per demanar que s’aturi el tancament de TV3.
VilaWeb TV: Lluís Llach s’adreça als espectadors de TV3 al País Valencià a l’inici del seu últim concert.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any