Espriu al país de Bush

  • Èxit de la lectura de poetes catalans a Nova York, a càrrec de Lou Reed, Laurie Anderson i Patti Smith

VilaWeb
Redacció
24.03.2007 - 06:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Lou Reed, Patti Smith i Laurie Anderson van fer anit amb gran èxit el primer dels dos recitals de poesia catalana programats a Nova York. Davant de 200 persones van llegir una trentena de poemes catalans traduïts a l’anglès enmig d’un ambient que es va anar carregant amb la intensitat literària dels autors, desconeguts per a la immensa majoria del públic present a la sala però que a la vegada resultaven enormement contemporanis i pròxims.El llistat, preparat per Jaume Subirana incorporava noms com Perejaume, Enric Casasses o Miquel Barceló, al costat de Carles Riba, Vicent Andrés Estellés o Blai Bonet. Una selecció eclèctica que va anar escolant-se en el públic novayorqués, que primer semblava més atret pels artistes que no pas pel que llegien però que va acabar rendint-se a l’obra i la paraula.

En un escenari, al Baryshbikov Arts Center, despullat fins a deixar només allò més elemental Patti Smith, Lou Reed i Laurie Anderson anaven passant-se la paraula des d’uns faristols acompanyats només d’un micro i una cadira per a cadascun. Van recitar de manera molt diferent però complint amb el paper encomanat. Patti Smith, botes altes i jaqueta llarga, tot just si podia contenir la joia i el somriure proclamant-se tres vegades rebel de la mà de Maria Mercè Marçal. Lou Reed va brodar els primers compassos amb un “All Brow” de Blai Bonet, que sonava com escrit per a l’ocasió. I Laurie Anderson va posar el llistó al màxim amb una extraordinària lectura del “Manifest Groc” de Salvador Dalí, Sebastià Gasch i Lluís Muntanyà.

El recital va tenir moments màgics. La lectura de “Les nits que van fent la nit” de Vicent Andrés Estellés per part de Lou Reed va ser seguida inicialment amb rialles, que es van anar apagant conforme el poema avançava i el poeta se sobreposava al lector. De la mateixa manera Laurie Anderson va recitar amb veu seca dos poemes d’Espriu “Inici de càntic al Temple” i “Assaig de càntic al Temple”, que en l’Amèrica de George Bush, amb la intencionalitat de Laurie Anderson i recitats en anglès no podien sonar més rotunds i certers. Patti Smith fins i tot va posar-se a cantar versos de Josep Carner quan el recital ja s’acostava a la fi. Fi que va ser saludada amb forts aplaudiments i bisos. Tres poemes fora de guió de Gil de Biedma, Vinyoli i Espriu van tancar el festival.

Acabat l’acte els tres artistes es mostraven molt satisfets també de la reacció del públic i destacaven el fet que el recital es podia acompanyar gràcies a un llibre que es regalava a l’entrada i on hi havia tots els poemes en versió catalans i anglesa. Preguntada sobre com pensava que sentia una ciutadana dels Estats Units els poemes llegits sobre l’escenari Laurie Anderson va dir que la cultura catalana és una cultura obsedida per la llibertat i que en els Estats Units d’avui és difícil trobar un tema més d’actualitat.

Enllaços
Web de l’Institut Ramon Llull
Made in CataluNYa: Reading Catalan Poetry

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any