La Unió de Periodistes Valencians també condemna el tancament imminent de TV3

  • El govern valencià l'ha notificat avui a Acció Cultural · L'entitat anuncia que prendrà mesures polítiques i judicials i espera que el ministeri de Clos impedeixi l'aturada de les emissions

VilaWeb
Redacció
22.03.2007 - 17:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Unió de Periodistes Valencians considera que la clausura dels repetidors de TV3 del País Valencià és un atac a la llibertat d’expressió i d’informació ‘incomprensible’, i reclama un acord entre els governs català i valencià per a evitar aquesta situació anacrònica. Precisament avui, la Generalitat Valenciana ha comunicat a Acció Cultural del País Valencià que clausuraria el repetidor de la Carrasqueta. Aquest era el requisit que el Tribunal del Contenciós Administratiu d’Alacant demanava al Consell per a poder fer tancar les instal·lacions.Com que aquest tràmit és solament una formalitat que requereix la llei, el jutge pot ordenar l’entrada de la Generalitat als terrenys on hi ha els repetidors, per més que ACPV hagi denegat el permís. L’entitat ha dit que no donava la batalla per perduda i que hi respondria políticament i judicialment.

Sigui com sigui, la Generalitat Valenciana ja ha incoat el procés de tancament dels repetidors de TV3 i dels altres canals de la Corporació; per tant, salvats els defectes de forma, la fi de les emissions de la televisió catalana al País Valencià pot ser imminent. ACPV continua esperant que el ministre Clos impedeixi el tancament, car les freqüències afectades no depenen de la Generalitat Valenciana, sinó del seu ministeri.

El GPRB també reclama una solució

El Grup de Periodistes Ramon Barnils fa costat a la Federació Llull i denuncia el tancament de les emissions de TV3 al País Valencià. El Grup exigeix al ministeri d’Indústria espanyol que compleixi els acords verbals fets amb Acció Cultural; demana a les institucions catalanes que defensin la cultura i la llengua del país i emplaça el Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Unió de Periodistes Valencians a prendre posició.

Pel Grup Barnils, la decisió del govern valencià de tancar les emissions de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) no sols és anticatalana, sinó també contrària a la cultura i a la llibertat de comunicació.

El portaveu de CiU al Parlament, Felip Puig, va lamentar ahir que, per culpa del PSC i amb el suport d’ERC, es perdessin les emissions de TV3 al País Valencià, cosa que afeblirà el nostre sistema comunicatiu. Puig va atribuir la responsabilitat a l’actual president de la Generalitat, José Montilla, que era ministre espanyol d’Indústria quan es van atorgar les freqüències. Puig va concloure que ‘Maragall va eliminar TV3 a Mallorca i Montilla l’eliminarà al País Valencià’.

Antecedents

Fa uns quants mesos TV3 va deixar d’emetre en analògic al País Valencià perquè el govern espanyol (per boca de l’aleshores ministre Montilla) va demanar per a la Sexta la freqüència que TV3 ocupava des de feia disset anys. La contrapartida d’aquest canvi de freqüència, que Acció Cultural del País Valencià havia d’acceptar, era de poder veure els quatre canals de TDT de la Corporació Catalana. Acció Cultural va avenir-se a cedir a la Sexta el seu canal i milers de valencians es van comprar els aparells de la TDT per poder continuar veient TV3.

Però ara el govern de Francesc Camps exigeix judicialment la clausura de les emissions en digital, que es pot fer efectiva en qualsevol moment i el govern espanyol sembla que no reconeix l’acord a què va arribar quan José Montilla era ministre d’Indústria.

Enllaços
Comunicat de la Unió de Periodistes Valencians.
Arxiu de VilaWeb TV: Eliseu Climent: ‘Si entren, ho faran a la força’ (15-3-2007).
Arxiu de VilaWeb: Desenes de televisions emeten sense llicència, i sense ser perseguides, al País Valencià (19-3-2007).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any