Lourdes Muñoz Santamaría

  • Secretària de la política de les dones del PSC i diputada al Congrés espanyol per Barcelona

VilaWeb
Redacció
15.03.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La paritat és sols un principi dels partits d’esquerres. Els espais públics disten molt de ser espais paritaris. Les dones tenim moltes dificultats en l’exercici de la política. El Pla d’Igualtat del PSC n’assenyala algunes:

– Visibilitat. La manca de visibilitat pública que té la seva figura i activitat política, especialment a l’exterior, com per exemple als mitjans de comunicació, però també en uns altres àmbits del partit (fora de l’àmbit d’actuació propi).

– Agenda política. Els temes en els quals més freqüentment assumeixen responsabilitats les dones (tots relacionats amb el benestar de les persones) no són prioritats de l’agenda política del país ni del partit, i això les invisibilitza.

– Dinàmiques polítiques. Fan difícil la compatibilitat amb la vida privada. Les dinàmiques consistents a valorar com a fonamental la presència, l’acumulació de reunions, fan enormement difícil de compatibilitzar l’activitat política amb la vida privada i personal(familiar, oci, amistats). Aquesta és una problemàtica /dilema en què es troben especialment les dones, si no volen perdre la seva vida personal. Això porta a dues situacions: la de compatibilitzar la vida pública i privada; i la de competir amb els companys que, la majoria de vegades, tenen resoltes les obligacions de la vida privada.

– Espais presa de decisió. Als àmbits on les dones tenen una presència paritària o alta es dóna la circumstància que no sempre participen en els espais de decisió informals: aquells en què els homes decideixen les agendes, les prioritats o fins i tot acaben de concretar les decisions plantejades prèviament a les reunions formals.

– Alta temporalitat. Les dones que ocupen llocs de responsabilitat política solen ocupar-los durant menys temps que no els seus col·legues masculins i sovint desapareixen de l’escenari polític un cop els han abandonat.

La paritat és un mitjà, un instrument per a facilitar el nostre accés, per a proporcionar-nos les mateixes oportunitats. A partir d’aquesta presència real de les dones als espais de presa de decisions hem de fer que homes i dones conjuntament puguem prendre aquestes decisions, totes les que afecten la nostra vida i el món en què vivim.

Enllaços
Bloc de Lourdes Muñoz.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any