Premi Documenta 2006: imaginació al descobert

  • Guillem Sala Lorda publica la seva primera novel·la, 'Imagina un carrer'

VilaWeb
Redacció
14.03.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

S’ha presentat ‘Imagina un carrer‘ de Guillem Sala Lorda (Barcelona, 1974), que ha obtingut el Premi Documenta 2006, per la mirada incisiva i onírica del llibre, en paraules del jurat. El premi, l’atorguen, conjuntament, la llibreria Documenta i l’editorial Empúries, que també publica l’obra premiada, i es destina a escriptors de menys de trenta-cinc anys. Això fa que sovint, com en aquest cas, recaigui en una ‘opera prima’.Guillem Sala Lorda explica que la novel·la és la història d’un carrer, aparentment un carrer qualsevol, però alhora molt estrambòtic. La instal·lació d’un Cinemind, un invent que fa possible que es vegi a la pantalla tot allò que l’espectador s’imagina, trasbalsa i transforma la vida del carrer.

Eugènia Broggi, editora d’Empúries i membre del jurat del premi, diu: ‘És una història molt realista, amb elements de ciència-ficció. Aquest contrast és innovador i és sobretot el que vam valorar, el que ens va agradar. El llibre fa una crítica dels mitjans de comunicació i de la incomunicació que arrossega aquest món tan tecnificat en el qual vivim. És una crítica subtil i inusual, que evita el clixé.’

‘Imagina un carrer’ reflexiona sobre la concepció que avui tenim de la imaginació, summament necessària, però molt mal considerada. Explica l’autor: ‘La imaginació, la tenim en una reputació molt injusta, ens en fem una concepció molt lúdica. Però la imaginació és fonamental per a la memòria, crea empatia… En canvi, una persona amb imaginació s’associa amb una persona despistada. Actualment, la imaginació és mercantilitzada. I amb les emocions passa igual: depenen dels models que ens venen els mitjans de comunicació, que són els que ens susciten emocions. A la novel·la el Cinemind porta les emocions a l’extrem’. Sala Lorda també creu que el carrer és un espai social, d’aplec, que es va perdent.

L’autor és professor de sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. ‘Imagina un carrer’ és la seva primera novel·la. Abans havia publicat el llibre infantil ‘Heu vist passar en Puça amb bicicleta?’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any