La Comissió de la Dignitat reclama per carta, a Madrid, la devolució de tots els papers

  • Una vintena d'entitats i particulars signen l'escrit, tramès a la ministra espanyola de Cultura

VilaWeb
Redacció
07.03.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió de la Dignitat ha fet arribar una carta a la ministra espanyola de Cultura, Carmen Calvo, perquè agiliti la devolució dels documents de particulars i d’entitats privades confiscats pel franquisme, encara pendent, malgrat que és prevista per llei. La carta és signada per vint damnificats, entre els quals els sindicats UGT i CGT i les famílies Pi i Sunyer, Cambó i Rovira i Virgili. L’escrit es reclama a la ministra que fixi un calendari concret.El coordinador de la Comissió de la Dignitat, Toni Strubell, ha dit a VilaWeb que el procés de restitució dels papers de Salamanca sofria greus irregularitats. Strubell recorda que els documents que encara han de tornar (exactament, dos milions) són catalogats des del mes d’octubre. La llei, aprovada pel Congrés espanyol, fixa que el lliurament de la totalitat dels documents s’ha de fer en un termini màxim de tres mesos després de la catalogació. Tanmateix, encara no s’ha constituït la comissió mixta entre la Generalitat i el ministeri de Cultura que ha de permetre la devolució. És a dir, que el període fixat per llei s’ha superat de llarg.

Strubell també ha lamentat que en la reunió de la ministra de Cultura amb el conseller Joan Manuel Tresserras no es fixés cap calendari, fet que considera molt greu. A més, la Comissió recorda que encara han de tornar els papers dels ajuntaments, del País Valencià i de les Illes.

Coincidint amb l’homenatge que la Generalitat de Catalunya feia ahir a Carles Fontserè, el coordinador de la Comissió va recordar que l’artista s’havia mort ‘sense veure ni un borrall dels seus dibuixos’.

Enllaços
Carta enviada a la ministra espanyola de Cultura.
Llei de la devolució dels documents espoliats durant el franquisme (pdf).
Arxiu de VilaWeb TV: Entrevista amb Toni Cruanyes (11-4-06).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any