Llibres de paper i llibres digitals

  • La UOC ofereix un debat sobre el futur del llibre a l'era digital amb representants de Google i de Cambridge University Press

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.02.2007 - 19:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La digitalització mundial de llibres que mena Google (hi participa, per exemple, la Biblioteca de Catalunya, entre algunes institucions prestigioses més) ha aixecat polèmica perquè alguns editors la consideren un atac als seus interessos. Però la polèmica no ha pas frenat la digitalització de llibres, sinó que Yahoo!, Microsoft i algunes empreses i institucions més s’han embarcat en iniciatives similars. Aquest va ser l’objecte del debat d’ahir a la Universitat Oberta de Catalunya.’El llibre és el contingut, no pas el continent, i, com l’energia, no es destrueix, ans es transforma’. La rectora de la UOC, Imma Tubella, deixava clar així que internet no és pas l’enemic del llibre, sinó el fautor, perquè afavoreix l’accés i la difusió de tota mena d’informació.

Lluís Miró, de Publicacions de la Universitat de València, va parlar dels possibles avantatges de la digitalització per a les editorials i biblioteques universitàries. Segons ell, la digitalització resol inconvenients; per exemple, que molts llibres especialitzats no es vegin gaire a les llibreries convencionals, i que siguin més fàcils de trobar a internet. A sobre, projectes com el de Google Books simplifiquen l’accés als documents digitals, que fins ara s’havien de cercar a la pàgina web de cada editorial.

Per Ricardo Acebes, del Servei de Gestió de les Col·leccions de la Universitat Complutense de Madrid, ja és hora de canviar el model de publicació acadèmica vigent. Nascut el segle XIV, el model actual consisteix a publicar llibres o articles a revistes especialitzades, cosa ben poc àgil: publicar un article acadèmic a segons quina revista pot arribar a costar un any o dos. En canvi, les revistes especialitzades que es publiquen a internet agiliten la comunicació entre científics.

Pete Shemilt, de Cambridge University Press, va manifestar que la Universitat de Cambridge tenia divuit mil llibres al programa de digitalització de Google, i que n’estaven força satisfets: el 68% del trànsit de la pàgina de Cambridge University Press prové de Google, i hi ha més compradors (un 50% més) entre els qui arriben als llibres des de Google Books que no entre els qui hi arriben per una altra vies.

Santiago de la Mora, directiu de Google Booksearch d’Europa, Àfrica i Orient Mitjà, va explicar que Google tenia dos programes complementaris: l’un per a biblioteques, i l’altre per a editorials. Sobre el segon programa, ha indicat que mai no facilitaven l’accés al llibre complet, si l’editorial propietària dels drets no ho volia; en aquest cas, sols n’oferien unes quantes pàgines o bé una simple ressenya. Finalment, va revelar que tots els llibres publicats a Google Books, o gairebé tots, tenien lectors.

Llorenç Valverde, vice-rector de Tecnologia de la UOC, va recalcar que avui s’impedia artificialment que internet, que pot transmetre informació d’una manera òptima, se situés, en aquest aspecte, davant del llibre. I va recordar que les noves tecnologies podien anar més enllà del llibre i oferir els mateixos continguts en formats diferents, segons les necessitats de cada moment.

Continuant el fil d’aquest discurs, Pablo Lara, membre dels Estudis de Documentació de la UOC, va explicar un projecte del Grup d’Experiència d’Usuari de la UOC, format per estudiants i professors. Un dels resultats del projecte és MyWay, un paquet de programari que adapta a les necessitats de l’alumne de la UOC els textos que ha d’estudiar: adés els converteix en arxius MP3 perquè es puguin escoltar al metro o a l’autobús, adés els transfereix a una web perquè es puguin consultar a la pantalla, adés els compagina perquè es puguin imprimir com un llibre, o en fa un arxiu apte per a aparells lectors de llibres electrònics.

Enllaços
La UOC i Google organitzen un debat obert i presencial sobre el futur del llibre.
Google Books Search.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any