Presenten la primera Gramàtica Aranesa

  • Obra d'Aitor Carrera i publicada per Pagès Editors

VilaWeb
Redacció
28.02.2007 - 10:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La seu de Pagès Editors va ser l’espai escollit per la presentació de la primera Gramàtica Aranesa, obra d’Aitor Carrera, especialista i professor de llengua i lingüística occitana a la Universitat de Lleida (UdL), i publicada per l’editorial lleidatana.
L’obra, amb prefaci del lingüista Joan Solà, és el primer títol de la nova col·lecció Garona. Estudis, on es publicaran treballs i estudis en aranès.En la presentació, en que hi van participar l’autor i Lluís Pagès, director de Pagès Editors, es va explicar que la Gramàtica Aranesa és un treball apte tant per als especialistes com per als profans. Una eina útil per al lingüista que vol conèixer l’estructura de l’aranès però també per a aquell que simplement s’hi interessa o el vol aprendre.

L’aranès és la llengua occitana que es parla a la Vall d’Aran i no havia estat codificada fins ara. I és la segona llengua territorial de Catalunya, que amb el nou Estatut ha assolit l’estatus de llengua oficial a Catalunya.

Cal recordar que Pagès Editors ja té una altra col·lecció en aranès, Garona.

Semblança d’Aitor Carrera

Aitor Carrera (Balaguer, 1976) és doctor en Filologia Catalana amb una tesi sobre els parlars gascons de la Vall d’Aran i de les zones comengeses veïnes.

També, com hem dit, professor de llengua i lingüística occitanes a la Universitat de Lleida, membre de la Càtedra d’Estudis Occitans d’aquesta institució i també de la secció de lingüística de l’Institut d’Estudis Aranesi. Ha publicat força treballs lingüístics sobre l’occità en revistes especialitzades, és autor del primer monogràfic sobre noms de lloc aranesos escrit en aranès (Toponimia de Bausen es des Quate Lòcs, Conselh Generau d’Aran, 2001) i ha participat en nombrosos congressos científics, on ha exposat resultats de recerques sobre dialectologia, morfosintaxi o sociolingüística occitanes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any