NotÝcies

Diumengeá 25.02.2007á 12:53

Els EUA condicionen el diÓleg amb l'Iran a la suspensiˇ del programa nuclear

Teheran diu que el matindrÓ, malgrat les possibles sancions

Men?ame
 

La secretÓria d'estat nord-americana, Condoleezza Rice, ha respost avui les declaracions del president iraniÓ, Mahmud Ahmadinejad, qui ha avisat que mantindria el programa d'enriquiment d'urani malgrat les sancions que pugui patir el paÝs i que no faria pas marxa enrere. Rice ha dit que els EUA estan disposat a negociar amb Teheran, per˛ ho ha condicionat a l'aturada del programa nuclear. 'Cal que l'Iran premi el botˇ d'aturada', ha dit.

L'AgŔncia Internacional de l'Energia At˛mica ha anunciat aquesta setmana que Teheran no nomÚs havia incomplert el termini de seixanta dies que li havia imposat l'ONU, ans havia ampliat el programa nuclear.

Mahmud Ahmadinejad ha defensat sempre que el programa d'enriquiment d'urani servia per fabricar energia elŔctrica, Ús a dir, tÚ finalitats civils i no pas militars com asseguren els Estats Units. Avui Ahmadinejad ha dit que 'el tren de la naciˇ iraniana no tÚ frens ni marxa enrere'.

El president iraniÓ ha fet aquestes declaracions un dia abans que els cinc membres permanents del consell de seguretat (Gran Bretanya, Franša, els EUA, la Xina i R˙ssia) i Alemanya es reuneixin per discutir quines sancions cal imposar contra l'Iran.

Primer llanšament d'un coet espacial

Precisament avui l'Iran ha fet amb Ŕxit avui la primera prova de llanšament d'un coet espacial, segons que ha anunciat la televisiˇ iraniana al-Alam. Segons aquestes fonts, els ministeris de Defensa i de CiŔncia i Tecnologia s'han encarregat de la fabricaciˇ del coet, que transporta material d'investigaciˇ. El director de l'Institut Aeroespacial de l'Iran, Mohsen Bahrami, ha dit que la prova d'avui era el punt de sortida del desenvolupament iraniÓ sobre les investigacions de l'espai.