L’eurocambra aprova l’informe que denuncia els vols de la CIA

  • El responsable del text diu que els govern europeus sabien que es cometien abusos contra presoners

VilaWeb
Redacció
14.02.2007 - 10:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament europeu ha aprovat amb 382 vots favorables i 256 de contraris l’informe que denuncia els abusos de la CIA contra presoners i critica catorze govern europeus per fer els ulls grossos davant d’aquests fets i de permetre que centenars de vols secrets fessin escala en aeroports com el d’Alacant, Barcelona, Eivissa, València i Palma. Perquè fos aprovat, l’informe ha patit esmenes que suavitzen les crítiques contra Alemanya, Romania i Polònia.Això vol dir que el text no culpa finalment el govern alemany de la detenció d’un ciutadà d’aquest mateix país, Khalid el-Masri, que fou arrestat per la CIA a Macedònia mentre hi feia vacances i traslladat a l’Afganistan amb un avió que havia sortit de l’aeroport de Son Sant Joan el 23 de gener de 2004.

El el debat previ a la votació, l’eurodiputat socialista italià Claudio Fava, que és el responsable de l’informe, ha dit que la investigació que va dur a terme palesava cinc anys d’excessos i d’abusos en la lluita contra el terrorisme i que els governs europeus n’éren conscients. Fava ha afegit que els vint-i-un cas de detencions i empresonaments extra-judicials de què parla l’informe només són la punta de l’iceberg. ‘No podem mirar a una altra banda, com han fet els governs europeus’, ha dit.

Les escales

L’informe ratifica que, dels aeroports del país on hi va haver escales de vols secrets de la CIA, és a l’aeroport mallorquí on es feren més escales, de vols destinats a l’Irac, l’Afganistan, Jordània o Egipte. Pel de València, hi van passar setze avions, amb una ruta que es repeteix dues vegades: Açores-València-Luxor-Açores (març i maig del 2002). Pel d’Eivissa, hi ha registrat un vol procedent de Rabat, del febrer del 2005, i un altre de procedent de Líbia, que s’envolà tot seguit vers Washington.

Un avió de la CIA va fer escala l’octubre del 2005 a l’aeroport del Prat i Amnistia Internacional exposa que va haver-hi un vol de la CIA que va passar per Barcelona el gener del 2004, procedent de Dulles (Washington DC). Aquest avió va fer, a més, vuit escales a l’aeroport de Son Sant Joan.

Enllaços
Informe sobre els vols secrets de la CIA aprovat avui el Parlament europeu.
Blocs de MésVilaWeb: Raül Romeva (ICV) i Ignasi Guardans (CiU).
BBC News: MEPs approve damning CIA report.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any