Laporta creu que Oleguer es va equivocar, però demana que no se’l criminalitzi

  • Carod-Rovira reclama respecte pel jugador i per la llibertat d'expressió · ERC, ICV, EUPV, el Bloc i el PSM denuncien que la decisió de Kelme és un atac a la llibertat d'expressió · Puyol i Motta fan costat a Oleguer

VilaWeb
MÉS DE 9.000 SIGNATURES DE SUPORT A OLEGUER EN DOTZE HORES

Arran de la decisió de Kelme de rescindir el contracte amb Oleguer Presas per la publicació de l'article 'La bona fe', VilaWeb ha llançat la campanya Kelme m'ha perdut com a client, que ha enviat correus a l'empresa Kelme amb el text 'Crec que han atemptat contra la llibertat d'expressió. Han perdut un client'. En dotze hores de funcionament de la campanya han signat més de nou mil persones.

Redacció
09.02.2007 - 06:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joan Laporta ha insistit aquest vespre en què el Barça està disgustat amb Oleguer pel fet que utilitzés les instal·lacions del club per fer declaracions sobre el seu article i creu que el jugador es va equivocar en parlar sobre un ‘tema delicat’. El conseller de la Vice-presidència, Josep-Lluís Carod-Rovira, que s’ha reunit amb Laporta per parlar d’altres temes, ha dit que el govern té el màxim respecte per les declaracions d’Oleguer, ha reclamat respecte absolut per la llibertat d’expressió i ha demanat que ningú instrumentalitzi políticament aquest fet per lesionar els interessos i la imatge del Barça (veure vídeo). Durant tot el dia s’han fet públiques mostres de suport al jugador, després de la decisió de Kelme de retirar-li el patrocini.El president del Barça

Joan Laporta no ha dubtat en qualificar d’error per part d’Oleguer el fet d’utilitzar la sala de premsa del club per respondre una pregunta relacionada amb el seu article. Quan se li ha fet veure que altres jugadors, com Eto’o, l’han utilitzat a vegades per parlar sobre racisme, per exemple, Laporta ha respost que en el tema del racisme ‘hi estem tots d’acord’, mentre que les manifestacions d’Oleguer eren sobre un ‘tema molt delicat’. També li recrimina no haver avisat el club amb antel·lació sobre la publicació de l’article. El president barcelonista també ha demanat que no s’instrumentalitzi ni es criminalitzi el jugador. D’altra banda, el capità del Barça, Carles Puyol, i el migcampista Thiago Motta han demanat respecte per Oleguer.

Reaccions en l’àmbit polític

En l’àmbit polític, ERC (a més de les JERC), ICV-Verds, EUPV, el Bloc (el secretari general, Enric Morera, en parla al seu bloc) i el PSM han denunciat sense embuts la decisió de Kelme. Consideren que és un atac claríssim a la llibertat d’expressió, fet que troben intolerable i una demostració més de la campanya de manipulació dels sectors espanyolistes. CiU i el PSC encara no n’han parlat; pel PSPV, és una simple decisió empresarial: segons el PP, Oleguer s’ha equivocat; i per Ciutadans, l’empresa té tot el dret de decidir qui patrocina.

Una de les crítiques més vives de la decisió de Kelme ha estat la del portaveu d’EUPV, Lluís Torró, que ha comentat a VilaWeb que era un fet molt preocupant, que ens porta a un ‘estat d’excepció no declarat, que no es pot tolerar’. Torró deplora que, des d’alguns sectors, com l’aparell mediàtic del PP, la gent que expressa les seves idees sigui perseguida. Des del Principat, Inciativa també ha defensat el dret d’Oleguer d’expressar-se lliurement.

La portaveu d’ERC, Marina Llansana, ha manifestat el suport de la seva formació al furtbolista i, en unes declaracions a VilaWeb, ha comentat que OIeguer era ‘víctima d’una campanya de manipulació’. En un sentit semblant s’ha expressat el candidat d’Esquerra al Consell de Mallorca, Joan Lladó: ‘Sembla que es pugui dir i fer qualsevol cosa, si és contra bascos o catalans, però no opinar d’una cosa tan bàsica com és que tothom és igual davant la llei’.

El PSM també ha criticat la resposta de Kelme i l’ha emmarcada en l’estratègia dels sectors més espanyolistes d’atemptar contra algunes opinions. El secretari general del partit, Gabriel Barceló, ha dit a VilaWeb que hi havia massa casos d’opinions censurables i de criminalitzacions intolerables.

En canvi, el PSPV no ha volgut fer valoracions del cas perquè, segons Genet Segarra, la decisió és merament empresarial. Quant al PP, el president del grup municipal de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha dit que Oleguer s’havia equivocat. En unes declaracions a Catalunya Ràdio, Fernández Díaz ha precisat que Oleguer havia de ser més responsable, perquè juga en un equip professional i representa molts sentiments. També Ciutadans discrepa d’Oleguer, perquè considera un error barrejar esport i política. El dirigent de Ciutadans, Albert Rivera, ha dit a VilaWeb que si Oleguer era lliure de dir allò que volgués, també ho era Kelme de decidir qui patrocinava i qui no.

Explicacions de Kelme

Kelme manifesta que ha pres la decisió de rescindir el contracte amb Oleguer per ‘les recents declaracions’ expressades pel jugador, val a dir: les de l’article ‘La bona fe‘. La companyia diu que ‘defensa els drets de la llibertat d’expressió i de lliure pensament’, i que la vinculació amb Oleguer es basava en criteris ‘únicament i exclusivament esportius’. En el seu article, publicat ahir a Directa i reproduït per Berria i VilaWeb, Oleguer comentava uns quants casos judicials recents, entre els quals el de De Juana.

Kelme també ha dit que vol que els seus esportistes només parlin de l’esport.

L’empresa que el PP va treure del pou

La relació de l’empresa de material esportiu Kelme amb el govern valencià ha estat decisiva, sobretot des del 2002, quan els germans Diego i José Quiles, propietaris de l’empresa, van rebre un crèdit de nou milions d’euros de la Generalitat Valenciana per salvar Kelme, que tenia més de quaranta milions d’euros de deutes. En canvi d’aquesta ajuda, els germans Quiles van acceptar que un conseller delegat i un assessor designats per l’Institut Valencià de Finances, que depèn de la Generalitat valenciana, s’encarreguessin de fer reflotar la companyia. De fet, el director d’aquest organisme, Enrique Pérez Boada, ha format part del consell d’administració de Kelme.

Kelme va signar el primer préstec, de nou milions d’euros, amb Bancaixa i la CAM, avalat per l’Institut Valencià de Finances. A més, l’empresa va dur a terme una segona operació financera, de renegociació de deute, per valor de 14,4 milions d’euros.

Ara, l’administrador nomenat per la Generalitat valenciana, Jorge Reig, va dir que tots aquests diners tot just si havien servit per eixugar el deute contret amb les entitats financeres que havien concedit el crèdit, segons que informava El País. Fins i tot l’oficina comercial de Kelme a Miami va haver de tancar per pèrdues.

Kelme, que té la seu a Elx, s’ocupava de l’equipament esportiu d’Oleguer des del 2004.

Enllaços
Article d’Oleguer Presas: ‘La bona fe’.
VilaWeb TV: declaracions de Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Laporta.
La Vanguardia: Empieza por internet una campaña contra Kelme y a favor de Oleguer.
L’Avanç: Campanya contra l’empresa il·licitana Kelme per rescindir el contracte a Oleguer Presas.
Llibertat.cat: Qui hi ha darrere de Kelme?
El País: Kelme rompe con Oleguer.
El Mundo Deportivo: Kelme rompe con Oleguer.
Avui: Kelme trenca amb Oleguer per les seves ‘declaracions’.
Arxiu de VilaWeb TV: Entrevista amb Roc Casagran i Oleguer Presas (18-4-06).
La Vanguardia: Kelme rescinde su contrato de patrocinio con Oleguer por su artículo sobre De Juana Chaos.
El Periódico: Represàlia a Oleguer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any